Existuje bodové osvětlení vhodné pro zapuštěnou montáž do dřeva?
Marek Pekař:
Investor má v projektu elektroinstala ce kreslené bodová světla a i je vyžaduje.
Problém je že stavba je kompletne ze dřeva včetně stropů.
Je možné vůbec sehnat bodové osvětlení vhodné pro zapuštěnou montáž do dřeva?
Pokud je to možné můžete mi dát prosím odkaz přímo na dané svítidlo?
Pavel Horský:
Ano, tato svítidla se dají sehnat.
Koukejte po nábytkových svítidlech s možností instalace do hořlavých látek a na nich.
K tomu je dobré si přečíst ČSN 33 2312 ed.2 Elektrické instalace nízkého napětí - Elektrická zařízení v hořlavých látkách a na nich.
Pak jistě přispěje i ČSN 33 2000-7-713 Elektrická instalace budov - Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Oddíl 713: Nábytek
Marek Pekař:
Co se týče samotné instalace némám s tím problém ČSN mám nastudováno a dodržuji. Spíše narážím na to, že nedokáži nikde najít konkrétní typ svítidla a ty nábytkové bodovky mi nepříjdou vhodné pro osvětlení místnosti proto bych uvítal konkrétní typ pokud nějaký existuje případně bych volil i přisazené svítidlo ale aby bylo v dekoru dřeva nebo matného chromu, alew také se mi nedaří najít
Václav Kalina DC:
Použijte do klasické objímky pro bodovku LED osvětlení. Ptal jsem se na to na TIČRu a ti mi potvrdili, že to takto už řešili. Pouze uveďte do RZ, že je to podmínka bezpečného provozu a nesmí to být zaměněno za halogeny.
František Šohajda:
Citace: Václav Kalina DC 03.08.2016, 12:59
Použijte do klasické objímky pro bodovku LED osvětlení. Ptal jsem se na to na TIČRu a ti mi potvrdili, že to takto už řešili. Pouze uveďte do RZ, že je to podmínka bezpečného provozu a nesmí to být zaměněno za halogeny.
Zajímavé řešení? :o
Aby se koza nažrala a vlk zůstal celý! ;D ;D
V RZ je to zajímavá myšlenka , sice krátkodobá, do doby prvního "shoření" původní žárovky.
Že by byli LED testovány do nehořlavých stěn?Zatím jsem to u nich nikde neviděl napsáno? Rád se nechám poučit. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana