Jak spočítat přítlak šroubového spoje?
Milan Hudec:
Marně hledám zjednodušený vztah mezi kroutícím momentem a výslednou přítlačnou silou např. ve svorce typu čokoláda pro jednoduchost by mě stačilo neuvažovat deformaci vodiče ...
Fuk Tomáš:
Deformace upínaného materiálu není problém resp. nemá na úvahy vliv. Co je problém, je tření v závitu a tření mezi šroubem a upínaným materiálem.
Nejprve bez tření (dokonale hladký, naolejovaný závit i konec šroubu): upínací síla je
Fideal = (2000*∏*M / s) kde M je utahovací moment [Nm] a s je stoupání závitu [mm].
V reálu se ale většina utahovacího momentu spotřebuje na to výšeuvedené tření. Pro malý koeficient tření c a malé stoupání závitu s o středním poloměru r [mm] mi vychází zjednodušený vzorec
Freal = 2000*∏*M / (s + 4*∏*r*c)
Pro konkrétní hodnoty: závit M4x0,7 (s= 0,7 mm, r= 3,65 mm) hladká ocel-ocel (c=0,15) pak vychází:
Fideal = 8976 * M [N, Nm]
Freal = 829 * M [N, Nm] čili cca desetina Fideal.
Patrik Mlynar:
Suvisi to so stupanim zavitu, videl som ten vzorec odvodeny v ucebnici fyziky. V principe sa to rata cez zachovanei energie : praca vykonana po obvode kruznice (koniec kluca) sa rovna praci vykonanej posunom skrutky v zavite o jedno stupanie zavitu. Obavam sa, vysledok bude od reality vzdialeny, vzhladom na prenos sily cez nie celkom znamu plochu konca skrutky, svoje spravi aj pritlacny pliesok ...
Milan Hudec:
Díky.
Ale i když nejsem zdatný fyzik tak mě přijde divné že se neuvažuje deformace materiálu.
Pokud stejným momentem utáhnu do čokolády řekněme ocelový drát a Al vodič tak si myslím že mezi ocelovým drátem a od šroubku protisměrnou stěnou čokolády vznikne větší tlak nežli u Al vodiče do kterého se špička šroubku ,zavrtá".
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 27.07.2016, 11:32
Díky.
Ale i když nejsem zdatný fyzik tak mě přijde divné že se neuvažuje deformace materiálu.
Pokud stejným momentem utáhnu do čokolády řekněme ocelový drát a Al vodič tak si myslím že mezi ocelovým drátem a od šroubku protisměrnou stěnou čokolády vznikne větší tlak nežli u Al vodiče do kterého se špička šroubku ,zavrtá".
Když štípeš drát kleštěmi, tak výsledný tlak v čelistech taky závisí jen na tom, jak silně tiskneš, a ne na tom, co štípeš.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana