Jak ochránit spotřebiče před poškozením nekvalitou veřejné elektrické sítě?
Martin K:
Před nějakou dobou mě odešel monitor. Dodám že bydlím v nové bytovce. Zhruba jednou až dvakrát za měsíc dojde k "výpadku/chybě" v síti. Vždy se to projeví stejně: Na mikrovlnce resetnutý čas, čističky vzduchu v chybovém stavu, resetnutá NASka, resetnutý wifi modem a PC monitor(y) ve stavu že indikační dioda je rozsvícena ale monitor nijak nereaguje. Monitor jsem vždy rozběhal tím že jsem jej na chvíli zcela odpojil od proudu a následně pak fungoval. Veškeré elektro (vyjma ledničky, pračky a varné desky) je zapojeno přes přepěťovou ochranu - klasická APC nebo Philips.
Cca. před měsícem došlo k tomu že po tomto výpadku už monitor nenaběhl. Tím jsem si to dal do jasné spojitosti a domnívám se že i ten první monitor tenkrát odešel za stejných okolností. Po průzkumu na internetu jsem došel k názoru že s distributorem elektřiny asi nic nevyřeším. Jedině to řešit s pojišťovnou, k tomu se chystám.
Včera došlo opět k tomuto výpadku a tentokrát odešly airplay reproduktory Phillips.
Když to spočtu jedná se už o poměrně velkou škodu. Ke všemu v případě monitorů které jsem měl jako dualview už se mi nepodařilo sehnat identický monitor. No a vzhledem k tomu že už měli nějaké roky tak i když bude pojišťovna plnit započte amortizaci a obávám se že dostanu zlomek.
Jak co nejlépe ochránit citlivé spotřebiče? Přepěťovka je zjevně nedostatečná. Trnu aby mi to nepostihlo televizor, u toho jsem se plácl přes kapsu a stál skoro 90tis. Uvažuji zda před něj nezapojit UPSku, např. APC Smart-UPS 750VA nebo Eaton Ellipse Eco 800. Jsou to offline a in-line typy UPS které se finančně ještě dají. Může tohle ta in-line vyřešit? On-line UPS aby asi měla být 100% ale tam už je velký cenový skok.
Co s těmi výpadky jako takovými? Tím že je to tak časté to asi nebude normální. Předpokládám že nahlásit eonu?
Nicméně dodám že se mi jedná hlavně o vyřešení přechodné situace, cca za třičtvrtě roku se stěhuji tak hlavně zajistit aby mě to mezi tím nenapáchalo další desetitisícové škody. Proto prosím o návrhy řešení investičně tomuto přiměřené.
Miroš Jan:
Jenomže ochrana proti přepětí, spočívá v komplexním řešení, a né polovičatém. Dle vašeho popisu, nemáte ochranu proti přepětí kompletní. :)
Vít Rotrekl:
Nejsem si úplně jistý, že na "odcházení" spotřebičů bodu mít vliv výpadky sítě. Respektive když vypadne síť tak by to nemělo mít za následek, že tyto spotřebiče odejdou.
Spíše bude problém při zapínání. Ale to mě zase moc nepasuje, aby se objevilo takové přepětí, které by odpálilo monitor.
Skoro bych si tipnul, že by mohl být nějaký problém s PENem
Při tom výpadku, dojde k nějakému výpadku i jističů/chráničů na vaší části instalace? Hl. jistič před elektroměrem, jističe/chrániče ve vaše bytovém rozvaděči?
Myslím, že na tohle téma tu může diskutovat do aleluja, ale stejně se kloudného závěru nedopracujeme. ..
PS: Ten modem a NAS se musí znovu nastavit při výpadku sítě?
Mirek Čech:
Jak stará je instalace měď / hliník ? Jak bylo zmíněno nevím že bych musel AP a switch po výpadku nastavovat znova..
Spíše bude něco někde špatně v instalaci
Josef Křemen:
Výpadky sítě tohoto typu nejsou moc běžné a časté. Vidím to spíš jako problém v instalaci. A to je práce pro RT na chvilku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana