Musí být zásuvka pro boiler přes chránič když je unikající proud hraniční?
Jiří Schwarz:
Citace: moto 13.07.2016, 14:01
A když mám instalaci dle starých norem,kde není chránič,tak nic nezjistím,pokud to nevyhodí jistič.Toto se stane asi za delší dobu a tím pádem žiju v klidu.Nebudu přece předělávat při každé změně normy el.instalaci. :-[
Existuje nějaká "definice" technické normy, viz zákon 22/1997Sb.
Ale ono by se to dalo formulovat i trochu jinak - rozumně napsaná norma by měla být odrazem toho, co se stalo nepříjemného a jakým způsobem předejít tomu, aby se něco podobného zbytečně opakovalo.
Elektrická zařízení a rozvody se provozují a revidují podle norem platných v době uvedení do provozu, pokud to není nebezpečné.
Ale kde je ta hranice, kdy to je nebo není nebezpečné?
A hlavně normy, zákony ani vyhlášky a jiné předpisy neznají "návrat k nižšímu stupni bezpečnosti z důvodu neschopnosti nebo neochoty řešit problém"...
Žvak Petr:
Zajel jsem to změřit. Boiler ani jednou nepoužitý - nový. Po zapnutí několik vteřin jede pak vyhodí PCH. (Zásuvka samostatně 22,5mA/7ms.) Potom už vyhazuje ihned. Riso 0,03 - zkrat. Topná vložka už na dotek mech. poškozená.
Václav Kalina DC:
Citace: Žvak Petr 14.07.2016, 06:53
Zajel jsem to změřit. Boiler ani jednou nepoužitý - nový. Po zapnutí několik vteřin jede pak vyhodí PCH. (Zásuvka samostatně 22,5mA/7ms.) Potom už vyhazuje ihned. Riso 0,03 - zkrat. Topná vložka už na dotek mech. poškozená.
No vidíte a je po problému. Je to sice nepříjemné, ale reklamace to vyres ;)i
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana