Potrebuje plechovy nadzemni bazen uzemneni?
František Šohajda:
Citace: Soňa Holubová 12.07.2016, 06:50
V navodu k sestaveni a provozu neni o uzemneni ani slovo. Mam-li si to vylozit tedy tak, ze tim padem uzemneni neni nutne, je vse jasne...
Návod nemám, asi to bude tak,jak píšete.... ;)
Návod k výrobku má vyšší váhu jak normy..!
Milan Hudec:
Citace: František Šohajda 12.07.2016, 06:01
Bazén kupujete jako výrobek,že?
Výrobek má mít návod k používání .....
V návodě je vše, co potřebujete vědět k jeho provozu. (tečka) (dance)
Něco jiného je, když si bazén vyrábíte (železobeton a pod...) tam jsou jiné podmínky provozu.
Cachtat se v kovové nádobě kam je přivedena elektrika bez řekněme dalších bezpečnostních řešení a uklidňovat se u toho návodem výrobce chce silné nervy.
Pavel Horský:
Nechte si udělat zásuvkový vývod s předřazeným pevně instalovaným proudovým chráničem, dodržujte pokyny výrobce (nekoupat se při chodu filtrace) a nemusíte se zabývat žádným přizemněním bazénu.
Martin sediiik:
Já jsem koupil v nejmenované nejznámější prodejně zahradní techniky proudový chránič do zásuvky za pár stovek - pro účely dodatečné ochrany proti například poškození venkovní prodlužky to postačí. Jasně, pokud se pokazí PEN v přívodu do garáže (kde je v zásuvce onen chránič), jsem stejně nahraný, ale jde o to, co chci chránit - a tím je prodlužovák...
Ale chcete-li to opravdu pořádně, není nad napevno instalovaný zásuvkový vývod s předřazeným proudovým chráničem - takové řešení je neoddiskutovat elně lepší (pokud to neprovádí Lojza z hospody za pět piv).
Jiří Schwarz:
Citace: Zdenek Hejčl 11.07.2016, 23:43
Noooo zásuvkový adaptér vyjde dle typu na cca 1800.- až 2 400 Kč.
...
Jsou i levnější "hračky"...
Jako nový vyhověl měření Eurotestem, otázkou je životnost, dlouhodobá spolehlivost,...
http://hadex.cz/l161-proudova-ochrana-cp-f1-30ma30ms-max3500w/
Připojuji se k tomu, že by bylo vhodné mít pro použití u bazénu samostatný zásuvkový vývod s proudovým chráničem "na pevno v rozvaděči".
Pokud tady padlo něco na téma trafo, tak filtrace u malých bazénů jsou na 12 nebo 24V, ale je problém na trafu nebo v návodu dohledat některé údaje o bezpečnosti. A také je škoda, že to, co jsem měl v ruce, mělo na straně 12V kabel dlouhý pouze několik desítek cm, takže trafo se muselo povalovat velmi blízko bazénu.
Protože napětí SELV se zdrojem několik metrů od bazénu by bylo dobrým krokem k bezpečnosti...
Teď už jen čekám jestli se někdo na problém podívá z hlediska bouřky a bude zvažovat jestli se bazén vejde do ochranného prostoru hromosvodu :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana