Jaký proud může procházet běžným vypínačem?

<< < (3/3)

Zdeněk Mazač:
Nejen se podívat do katalogů, ale je třeba znám charakter procházejícího proudu. I instalační relé na 20A umí 20A činného proudu, ale při indukční zátěží už zvládá třeba i jen 10A.......
A takový PC koutek může být docela oříšek, použitím nevhodného spínače lze zkrátit jeho životnost dosti podstatně.
Také jsem tento problém řešil a dospěl k zatím stálému a spolehlivému řešení a to tak, že pracovní kout zapínám 2 polovým jističem /umístěný v malé rozvodničce i s přepětovkami přímo u stolu/,  a dále jsou použity 2 prodlužky se spínači. Na první spínané prodlužce je připojeno vše nezbytné pro běžnou práci /rádio, stolní lampička, zdroj pro notebook, externí LCD, někdy i zdroj pro radiostanici/,  ve druhé spínané je připojen zdroj pro druhý notebook, tiskárna, radiostanice, NAS server. Další zařízení jako např. antenní rotátor, různé nabíječky, tiskárnu štítků, další radiostanici apod. připojuji dle potřeby.
V podstatě zapínám do provozu jen to co momentálně potřebuji. Za jištěním mám i měření spotřeby, účiníku, napětí a tak se mi podařilo nejen omezit spotřebu, ale vyloučit i další problémy spojené s jiskřením kontaktů.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana