Co vše je nutné připojit přes chránič?
Pavel Horský:
Pak je např. naprosto parádní, když dá elektrikář díky své iniciativě proudový chránič na pohon garážových vrat, které jsou jediným vstupem do garáže. Při jeho nechtěnému vybavení je pak o zábavu postaráno. :D
Jirka Š. Svejkovský:
Jeden čas jsem vrata montoval a vždycky jsem se modlil, aby mi to nevypadlo, když jsem zrovna venku a vrata jsou zavřený. To bylo potom, co jsem si škrtl o kostru a vypadl až jistič před elektroměrem RD i desítka v rozvodničce v garáži (blbej nápad to tam dávat). Vrata byla naštěstí otevřená ...
Chránič bych dával tam, kde je předepsán a kde předepsán není, tam bych si to dobře rozmyslel. Zvýšená úroveň ochrany se dá docela dobře docílit i jinak.
Jaroslav Hasala:
Pokud je jediný vstup do garáže přes garážové vrata, potom by na vratech mělo být nouzové otevírání, mechanické.
Radim Strycharski:
Citace: Jaroslav Hasala 12.07.2016, 10:16
Pokud je jediný vstup do garáže přes garážové vrata, potom by na vratech mělo být nouzové otevírání, mechanické.
S tím mám jednu zkušenost. U jistého technologickéh o zařízení projektant navrhl pohony rolet přes chránič a pro případ výpadku právě mechanické otevírání. Navíc je instalováno i nouzové vypnutí přes podpěťovou cívku hlavního jističe. Jenže to mechanické otevírání vyžadovalo údržbu mechanismu, přítomnost kliky apod., což se v praxi samozřejmě neosvědčilo. Po opakovaných potížích v důsledku výpadků napájení bylo rozhodnuto s ohledem na místní doplňující pospojování, vnější vlivy a rizika napájet rolety nejenom před chráničem, ale i před hlavním jističem.
Jan BK:
Přesně tak pokud je vstup do garáže jen přes vrata musí být mechanické otevření, např zámek, viz podmínky (doporučení) dodavatelů vrat a mám dokonce dojem že mě to při kolaudaci úředníci ze stavebního úřadu i kontrolovali. U vrat které mám je to tak že je v nich zámek, který po odemčení vytáhnu a ten je napojen na řetízek který odblokuje pohon a mohu to zvednout rukou (stejně jako je to zevnitř když to potřebujete odblokovat).
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana