Co vše je nutné připojit přes chránič?
Pavel Horský:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 08.07.2016, 10:36
Přesto bych na vývodech ven na chrániči trval.
Naprostý souhlas.
Ven chrániče vždy, tedy alespoň za mě.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Pavel Horský 08.07.2016, 10:59
Honzo, zde jde o stálý stav, stálá vzdušná vlhkost. Trvale AB7, AD2 - zvlášť nebezpečné prostory díky stálému neměnnému stavu.
Nemusí jít o trvalý stav. Pokud se dá předpokládat práce na el. zařízení i v době, kdy se vyskytuje nebezpečný vliv (prší), pak dám ZNP.
Typicky ona střecha. Pokud tam bude jenom klima a satelit, asi tam nikdo za deště nepoleze. Rádio nebo pojítko musí vysílat pořád, jinak hrozí sankce.
Zahrada RD je plná laiků, takže i z tohoto úhlu pohledu nemusíme zkoumat nebezpečnost vlivu.
Mimochodem k té lednici. Nedávno jsem četl o případu, kdy byla na lednici porucha (nebo spíš na přívodu - dvojlinka). Paní umývala nádobí, pán se jednou rukou chytil oné lednice a dotkl se paní. Našli je oba po smrti. Kdyby tam byl chránič ...
Pojem "vysoká škoda" je diskutabilní. Co je to vysoká škoda? Kilo řízků? Vysokou škodu jako hodnotu nad půl milionu definuje pouze trestní zákoník, jinde se definice nevyskytuje.
Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský 08.07.2016, 10:59
Honzo, zde jde o stálý stav, stálá vzdušná vlhkost. Trvale AB7, AD2 - zvlášť nebezpečné prostory díky stálému neměnnému stavu.
Perfektní školení z PVV ( to není PŠM !!)
Jedná se o starou kovárnu, kdy Němci udělali poslední elektriku v roce 1936 a do sklepa dali osvětlení přes trafo 24 V. Již tehdy to nebyli žádné "béčka".
Když bylo před dvěma léty venku 40, tak do studánky jsem dával celou bednu piva.....oprav du velmi příjemné prostředí i když AB7 a AD2. Nové osvětlení je již přes chránič. Ono sehnat žárovky na 24 V je čím dále větší problém.
V potoce používám také přenosné čerpadlo vody a je na 230V AC a zásuvka je přes chránič.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Bocek 08.07.2016, 11:30
Ono sehnat žárovky na 24 V je čím dále větší problém.
Výtaháři je používají celkem běžně.
Pavel Horský:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 08.07.2016, 11:24
Nemusí jít o trvalý stav. Pokud se dá předpokládat práce na el. zařízení i v době, kdy se vyskytuje nebezpečný vliv (prší), pak dám ZNP.
Typicky ona střecha. Pokud tam bude jenom klima a satelit, asi tam nikdo za deště nepoleze. Rádio nebo pojítko musí vysílat pořád, jinak hrozí sankce.
Pokud si to vezme někdo na triko a vyžene montéry v dešti na práci ne el. zařízení, proč ne? Pak jde také o to, zda ona nadřízená osoba svým rozhodnutím neporuší pracovně bezpečnostní předpisy. Já bych si to tedy na triko nevzal. Nebo myslíš, že někdo vyžene pracovníky na vysílač za deště a bouřky?
Nadřízený pak nemá na svém postu co pohledávat a pracovník, který poslechne takový příkaz k práci nemůže mít všech pět pohromadě :)
K lednici: tam je to jasné. Když mi někdo řekne, že chránič na lednici nebo mrazák ne z důvodu případné škody na obsahu (vyteče mrazák a zkazí se obsah např. v průběhu pobytu majitelů mimo domov - dovolená), pak bych ho praštil. Tací většinou nedovedou odpovědět na otázku, zda oželí pár tisíc za maso, nebo statisíce a těžké psychycké trauma za vyhořelý dům, nebo nedejbože smrt někoho z blízkých jak popisuje Jirka.
A nebo mi montér řekne, že tam nedával chránič, bo je to dalších 1000,-Kč a majitel není zrovna majetný. (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana