Má význam z pohledu prevence blesku vyměnit kovový stožár za plastový?
Jiří Schwarz:
Pro jaký bleskový proud je asi tak možné to stínění svodu použít?
Pokud je to "všesměrový vertikál", je to problém, u sektorových nebo směrových antén existuje řešení při kterém se snažíme minimalizovat možnost přímého zásahu bleskem. A pak je všechno "jednodušší". Proč hledat komplikace a pak mezi nimi vybírat nějakou "přijatelnější variantu"?
Tomáš Jetmar:
Bohužel v tomhle případě jiné řešení není. Jedná se o anténu pro příjem meteodružic, které se pohybují na sever a na jih a směrovost by vadila. Měl jsem ji umístěnou na neuzemněném sloupku pod úrovní střechy, ale okolní domy mě z ní "směrovku" spolehlivě udělaly, proto jsem ji chtěl umístit na komínovou konzoli. Hromosvod se na domě dělal nový před pár lety. Pro představu:
Ivan Taraba:
Selský rozum mi říká: snažit se takové zařízení co nejlépe oddělit od svodu, který má výboj svést. Minimalizovat i souběh kabelu se svodem kvůli indukci. Já bych se dohodl s hromosvodářem, udělal anténu tak, aby fungovala a pak nechal hromosvodáře ať dělá co umí. Sebelépe chráněná anténa, která nefunguje, je k ničemu.
Vít Rotrekl:
Citace: Tomáš Jetmar 13.05.2017, 08:18
Bohužel v tomhle případě jiné řešení není. Jedná se o anténu pro příjem meteodružic, které se pohybují na sever a na jih a směrovost by vadila. Měl jsem ji umístěnou na neuzemněném sloupku pod úrovní střechy, ale okolní domy mě z ní "směrovku" spolehlivě udělaly, proto jsem ji chtěl umístit na komínovou konzoli. Hromosvod se na domě dělal nový před pár lety.
Předpokládám, že na ten stožárek asi nic namontovat nepůjde... Nebo ano? Co takhle to ochránit samostaným jímačem pomocí systému DEHNcon-H? Pokudy by ten jímač šel osadit středem na ten sloupek? Tady http://www.kniska.eu/kniska/clanky-1/tat_23 na čtvrtém obrázku. A na koaxiélní kabel osadit svodiče bleskoproudů.
Nevím kolik taková anténa stojí peněz. Takže by mohlo být i ekonomicky výhodně anténu jako takovou obětovat a nasadit jen svodiče bleskoproudů na koax.
Tomáš Jetmar:
Na tom sloupku byla anténa původně, ale je tam zastíněná okolními střechami, musel by se prodloužit, aby dosahoval až ke hřebenu střech.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana