Má význam z pohledu prevence blesku vyměnit kovový stožár za plastový?
LWQ:
Citace: Jan Hájek 24.06.2016, 10:30
Vemte si čistý list papíru, nakreslete si celý systém jako schéma, pro začátek napište ohmické odpory jednotlivých cest, pak v obráceném poměru rozdělte bleskový proud (na neklidnou noc stačí 20 000 A).
Pak vemte poměrnou část proudu a zkontrolujte, co se bude dít v té cestě co poteče a co se stane s díly, kterými poteče. Všechny nalinkované svodiče nemohou přežít ani malou část bleskového proudu.
Pokud se orosíte, utřete čelo ručníkem, protože to má ještě pokračování v nasazení svodičů typ 1 na vše, kam doputuje FTP kabel a pak dál.
Samozřejmostí musí být dodržení dostatečné vzdálenosti od mezi takto postiženým vedením a ostatními vodivými předměty v domě.
Ja vim, ze zasah bleskem to neprezije. Ale jde o to v normalnich cenovych relacich udelat maximum ku prospechu veci. Tezko budou lide investovatdo DEHNu typ 1 atp... Bohuzel. Nicmene, tohle je citovani nejlepsi bezne praxe. Naprosta vetsina "wifistu" vubec prepetovky neresi a jedina "ochrana" je zkratovany dipol v antene a "traficka" na ethernetu ... :-[
Jan Hájek:
Spíše obdivuji, kolik námahy a peněz jsou lidé ochotni investovat do řešení, která jsou na nic.
Daleko rozumnější řešení je přeci se nechránit vůbec a převzít zodpovědnost za špatné rozhodnutí, ale na to musí být člověk opravdu dospělý a to většina lidí není.
LWQ:
Citace: Jan Hájek 24.06.2016, 11:49
Spíše obdivuji, kolik námahy a peněz jsou lidé ochotni investovat do řešení, která jsou na nic.
Daleko rozumnější řešení je přeci se nechránit vůbec a převzít zodpovědnost za špatné rozhodnutí, ale na to musí být člověk opravdu dospělý a to většina lidí není.
Rozumim, souhlasim. Pouze jsem citoval beznou nejlepsi praxi :-\ norma je uplne jinde (norm)
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Hájek 24.06.2016, 11:49
...
Citace: LWQ 24.06.2016, 12:01
... norma je uplne jinde (norm)
To vůbec není o normě. To je o fyzice. To je o přírodě a jejích zákonech, které nesepsal ani neschvaloval žádný zákonodárce nebo normotvůrce.
Pouze jsme ty fyzikální zákony, kterými se to v přírodě řídí, celkem dost poznali a prozkoumali, abychom se dokázali bránit, pokud to opravdu chceme...
Pokud se někdo rozhodne "nechránit", je to jeho svobodné rozhodnutí.
Ale pokud si někdo myslí, že něco chrání, ale naletěl a pořídil si jen jakousi "parodii na ochranu", tak to je špatně a za jistých okolností to může být vnímáno jako podvod!
Když mi někdo prodá "ochranu" která zvládne 5kA při vlně 8/20, tak by mi také měl jasně vysvětlit, že to není ochrana proti blesku, ale pouze proti naindukované přepěťové špičce...
LWQ:
Citace: Jiří Schwarz 24.06.2016, 12:23
Když mi někdo prodá "ochranu" která zvládne 5kA při vlně 8/20, tak by mi také měl jasně vysvětlit, že to není ochrana proti blesku, ale pouze proti naindukované přepěťové špičce...
Ano souhlasim. Vsak to ja osobne nikdy neprezentoval jako bleskojistku, ale jako prepetovku s povidanim kolem jak to s energii blesku a tak ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana