Proc je namereno napeti 108V mezi N a PE reviznim pristrojem Metrel?
Viktor123:
Na zacatek jen poznamka, ze nepracuji v oblasti elektro a ani se tim nezivim, ale celkem me problematika kolem elektriny a elektroinstala ci bavi a zaroven jsem elektro kdysi i studoval. Narazil jsem na jednu vec, ktera mi uplne neni jasna. Revizni pristroj Metrel nameri napeti mezi N a PE 108V viz obrazek kdyz v dvouzasuvce je pouze pristroj. Po zapojeni dodatecne zateze do dvojzasuvky napeti mezi N a PE zmizi. Je mi jasne ze male napeti mezi N a PE muze byt, protoze pres N tece proud a tim padem se to chova jako maly odpor, ale zarazilo me kolik ukazuje pristroj. Kdyz jsem napeti meril klasickym multimetrem, tak mezi N a PE jsem nameril pouze neco kolem 0,5 V co mi pripada ok. Proc ale Metrel ukazuje to co ukazuje ?
Jiří Schwarz:
Když je na PE napětí proti L i N cca srovnatelné, jednou z možností může být problém s připojením PE vodiče. Běžně se podobné hodnoty naměří u IT sítě, kde PE není spojen s pracovními vodiči.
Asi by to bylo za důkladnější prozkoumání. Mohl by tam být i nějaký nestandardní nebo nebezpečný stav.
Václav Kalina DC:
A nebo je zásuvka připojena na zdroj záložního napájení, což je vlastně take zdroj IT
Zdeněk Mazač:
Přístroje f. Metrel mají v sobě zabudován tzv. monitor svorek a tímto monitorem je na prvním obrázku indikováno nepřipojení zásuvky na PE vodič. Nemusí jít nutně o nepřipojený vodič v zásuvce, ale rozpojený nebo hodně vadný kdekoliv v obvodu této zásuvky. Také zobrazovaný otazník na přístroji ukazuje, že přístroj nerozpoznal síť TN. Po připojení spotřebiče se zdá vše v pořádku, ale co je to za spotřebič? Může jít o spotřebič spojený s PE jiným způsobem. V každém případě jde o velmi nebezpečný stav.
A protože jste laik, tuto závadu neřešte, nechte to na někom, kdo si s tím poradí. Přístroj máte dobrý, lze s ním poruchu objevit, ale pokud jen měříte a nevíte co a nedokážete to správně vyhodnotit, tak si zaděláváte na průšvih.
Juraj Rojko:
Docela pravděpodobná je i závada přímo v zásuvce. Zasunutím druhé vidlice může v dojít k mírné deformaci vnitřní konstrukce, která dočasně "opraví" vadný kontakt na PE.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana