Byl příčinou požáru v Rovni odpojený svod hromosvodu?
Jirka Údržbář:
Zaujalo mne to omotání jímače vodičem svodu hromosvodu, které bylo již v minulosti zakázáno a muselo se odstranit.
Nemohlo dojít vlivem reaktance navinuté dívky na jímači k přezkoku blesku na jinou část objektu?
Jan Hájek:
Citace: Jirka Údržbář 29.06.2016, 09:31
Zaujalo mne to omotání jímače vodičem svodu hromosvodu, které bylo již v minulosti zakázáno a muselo se odstranit.
Nemohlo dojít vlivem reaktance navinuté dívky na jímači k přezkoku blesku na jinou část objektu?
Ten drát je v kontaktu s jímací tyčí a při tak vysokém napětí je to jako jeden kus. Hromosvod svým provedením nesplňoval už ČSN ESČ 113 z roku 1933.
Lukáš Rotrekl:
Citace: František Šohajda 29.06.2016, 08:45
Pokud máme hromosovod již několik desetiletí, bude udržovaný a revidovaný podle tehdy platných předpisů ( v době montáže) , je dnes (podle dnešních věd) už k ničemu.
Nesouhlasím. Dobře udělaný hromosvod podle 341390 bude v 90% případů u RD, až na nějaké drobnosti 62305 vyhovovat.
Jaroslav Molák:
Bude vyhovovat, ale nesmí být doplněny na střeše další technologické celky, jako antény, fotovoltaika, ventilátory a jiné technologie. V takovém případě má František Šohajda úplnou pravdu.
Je potřebné uvést, že současná norma platila pár roků, souběžně s předchozí normou až do roku 2009, jinými slovy všechna zařízení po tomto roce už musí být revidována i s ohledem na současnou normu tedy, pokud na střeše jsou antény, ventilátory, aj. nelze tyto ponechat ve stavu vyhovujícím předchozí normě, ale musí se upravit ochrana podle stávající normy.
František Šohajda:
Citace: Lukáš Rotrekl 29.06.2016, 11:21
Nesouhlasím. Dobře udělaný hromosvod podle 341390 bude v 90% případů u RD, až na nějaké drobnosti 62305 vyhovovat.
To jsou trochu zásadní "drobnosti"..... ;)
Dříve jsem měl TV za 3500.-Kč a dnes za 150 000.-Kč....anténa podle staré normy spojená ,tak případný úder mě nebude stát 3,5 KKč ale 150 KKč a to je sakra rozdíl!
A další a další...... :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana