Za jaký čas má automaticky vypnout varná konvice od začátku doby varu?
Petr Doležal:
V konvici jsou dva termostaty, jeden vypíná při 100st a druhý při vyšší teplotě jako ochrana běhu bez vody
Limitní či teoretický čas (který však nemůže nastat) se spočítá z rozdílu teplot před a po uvaření, z měrného tepla vody pak potřebný počet joulů a z výkonu tělesa čas ohřevu.
Skutečný čas bude samozřejmě větší z titulu ohřevu i konve a ze ztrát vysáláním, ev. vliv vodního kamene. Jestli výrobce v návodu uvedl čas, tak zcela jistě jako orientační
Petr Doležal:
Že jsem se jich narozdělával a nic takového tam nebylo a ani nemůže být. To by muselo být víko těsné a byla by to tlaková nádoba. Nepletete si ten pístek s ukazatelem stavu ?
Martin Hrdý:
Vypínání je provedeno dvojkovem(bimetal :) ) ve vypínači, který reaguje na teplotu při vzniku páry. Je to hodně nespolehlivý prvek a je nejčastějším zdrojem poruch, protože často vypíná pozdě nebo vůbec. Dle mého názoru by měl vypnout při začátku vzniku páry.
Josef Nosek:
Nedávno jsem opravoval konvici českého výrobce a mohu doporučit neopravovat! I přesto že si myslím že jsem manuelně zručný se mi to podařilo asi na desátý pokus aby to vypínalo. Tepelná pojitka byla z bimetalu, jak píše p.Hrdý. O nějaké přesnosti nebo času vypnutí se nedá hovořit.
Ale objevil jsem jednu zajímavou věc. V jednom polu přívodu je tepelná pojistka, v druhém vypínač. To je pro ty kteří tvrdí že má každý spotřebič dvoupolový vypínač. Teoreticky vzato, pokud dojde k poruše topného tělesa na kostru na straně vodiče N, těleso bude hřát, pojistka nevypne a jeden vypínací prvek bude mino provoz. Nevím jak jsou na tom konvice dražší, ale tyto levné jsou maximálně nespolehlivé. Vždy radím - po skončení činnosti položit konvici mimo podstavec aby byla odpojena od sítě. Nečekat až konvice vypne sama, to už se voda někdy delší dobu vaří.
Milan Karvánek:
Máme doma konvici od AEG, jižasi 7. rok :) , pravda, že byla tenkrát opravdu dražší :( . Dosud sem jí nemusel rozebírat, prostě jen funguje. Vypínaá naprosto spolehlivě chvilku poté, co se začne voda vařit. A jak jsem přišel na to, že tam byde termostat? když chci uvařit dvě konve rychle po sobě, prostě to nejde, dokud nevychladne. Jestli je ten termostat na principu bimetalu zatím netuším. Ozvu se tak za 10 let až jí budu opravovat. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana