Proč výrobce varné desky už ani nepočítá s PEN?

<< < (5/6) > >>

Roger:
Plotynka ma obvykle vetsi "vykon"... Podle vseho zalezi, na jaky stupen bude nastavena... Stale nevim, jake napeti proti zemi na kostre namerim? :)

Jiří_Hrubý:
Jaký? Plný, protože úbytek na odporu plotýnky je zanedbatelný. A čím větší příkon bude mít plotýnka, tím vyšší to napětí bude.
EDIT: Nedefinujete proti čemu to chcete měřit.

Jirka Š. Svejkovský:
Bude-li měřit voltmetrem s velkým vnitřním odporem, tak naměříte téměř plné fázové napětí.

Výkon 1kW jsem střelil od boku. Čím větší výkon spotřebič bude mít (nižší odpor),  tím více napětí zbude na člověka.

Z přiloženého příkladu navíc vyplývá, že pokud se takového spotřebiče budete dotýkat déle, než 0,5s, hrozí už vám fibrilace srdce. Čím déle, tím větší jistotu máte, že to nepřežijete.

Pokud odhadneme odpor člověka na těch 1.500 Ohm, budeme potřebovat spotřebič o výkonu asi 35W (žárovka),  aby se napětí rozdělilo napůl (budete držet 115V) a poteče vámi proud asi 75mA. To pořád není nic, co bych si rád zkusil.

Václav Kalina DC:
Už 30mA je smrtelných pokud to trvá déle. Proto je v normě těch 0,4s na vybavení ochrany. V distribuci je to 5s a to už vás na 99% usmaží.

Jan Franěk:
Můžete se nám prosím svěřit s tím, o jakou značku varné desky se jedná? Osobně jsem se s podobnou konstrukcí svorkovnice prozatím nesetkal. Přijde mi to dost na ..... ,  slušně řečeno.
Už podle té svorkovnice mi to nepřijde jako seriózní výrobce a dost možná nebude ani z EU. Pak je otázkou, jestli takový low end má u nás vůbec co dělat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana