Kam zapojit ochranný vodič na N svorkovnici za proudovým chráničem?
Rozvodak:
Chalupar alias I. Tichy si z nas ocividne utahuje.
Mirek Čech:
Mě by zajímala fotka toho díla..
Ivan Tichý:
Citace: LWQ 07.07.2016, 19:53
Já bych se pověnoval (nebo spíše zmínil se o) této části dotazu - hlavní vypínač vždy musí spínat pouze fázové vodiče a nikdy se nesmí spínat PE vodič, vzniknuvší oddělením TN-C na TN-S, tedy rozdělením PEN vodiče na vodiče N a PE. Stejně jako vodiče N a PE se po rozdělení již také nesmí spojit. Což bylo také porušeno. Co mě ale zaujalo nejvíce, že zde autor píše, že funkci hlavního vypínače zastával proudový chránič. To před tímto chráničem nebyl u elektroměru jistič a jediná ochrana byly nožové pojistky někde na sloupě ? (zle)
Tak, je potřeba od sebe odlišit jednotlivé věci. Pakliže by bylo zapojení opraveno tak, že úprava, kterou někdo udělal, tj. přepojil PE vodič na N můstek za chráničem, aby tím obešel problém, tak, že by by PE vodič zapojen zpět na PE můstek, pak by v daném rozvaděči zastal roli hlavního vypínače právě proudových chránič. Tedy vše by bylo za chráničem v TN-C-S.
Pakliže se jeden, či více okruhů zapojí před proudovým chráničem, tj. bude v TN-C, jak se třeba dělalo dříve, když byl proudový chránič jen "na koupelnu", vypnutí proudového chrániče na něj nebude mít vliv. Tedy hlavní vypínač pro potřebu vypnutí všech okruhů bude v jiném rozvaděči, tj. u elektroměru. Nikde nic nespíná PE vodič.
Pak bych si ještě rád ujasnil názvosloví. Nikde nevidím síť TN-S. Pouze TN-C před rozdělením a za rozdělením TN-C-S.
Jiří Schwarz:
Citace: Ivan Tichý 08.07.2016, 01:09
... Nikde nic nespíná PE vodič.
...
Nejde mi sem vložit citace prvního příspěvku v tomto vlákně. Ale tam se objevuje tvrzení, že PE vodič je připojen za chráničem na N svorku a tím je dáno, že se v rozporu s pravidly pro bezpečnost PE vodič spíná kontaktem v chrániči.
Přemýšlím o serioznosti tohoto vlákna, jestli to není nějaká provokace!
Ochranný vodič PE i pro okruhy napájené přes chránič se zásadně zapojuje na svorku (sběrnici) PE před chráničem, může to být společná sběrnice s PEN, pokud je to v rozvaděči, který je bodem rozdělení.
A pokud to "nefunguje" a chránič vypadává, je třeba najít chybu v zapojení nebo vadný spotřebič opravit nebo odvézt do SD!
Václav Kalina DC:
Citace: Ivan Tichý 08.07.2016, 01:09
Pak bych si ještě rád ujasnil názvosloví. Nikde nevidím síť TN-S. Pouze TN-C před rozdělením a za rozdělením TN-C-S.
To jako ze na rozvodech za chranicem mate TN-C-S ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana