Kam zapojit ochranný vodič na N svorkovnici za proudovým chráničem?

<< < (4/14) > >>

Václav Kalina DC:
Citace: Ivan Tichý  07.07.2016, 12:34

Reaguji po jisté době, jsem zadavatelem dotazu.

Předně zřejmě došlo k editaci předmětu dotazu, protože současný předmět nevyjadřuje, kam směřuje otázka.

Dále pak, netřeba vysvětlovat, jak funguje proudový chránič, také není třeba mít komentáře stylu, že autor nezná rozdíl mezi N, PE, PEN. Kdyby neznal, tak problém nepozná, ani se neptá.

Proudový chránič nevybavoval, zapojení bylo uděláno tak, že PE vodič byl zapojen do N můstku za chráničem, tedy svod fáze na PE šel přes chránič zpět.

Současně také nemá smysl říkat, že se vadné spotřebiče mají opravit anebo vyměnit. Přijde mi to zcela jasné.

Dotaz byl zaměřen na úvahu (spíše teoretickou),  v jakých bodech je zapojení v rozporu s normami. Určitě je problém v spínání PE vodiče (chránič při vypnutí přeruší i N).

Nevím zdali to má cenu psát, ale pokud rozdělíte síť TN-C na TN-S je jasné, že z TN-S už nejde udělat TN-C-S. Pokud vám začne padat chránič i po výměně čerpadla za nové. Hledejte chybu jinde a nebo nepoužívejte čerpadlo z OBI. Každopádně bez měřáku na izolaci se určitě neobejdete. Oprava přesunutím čerpadla před chránič je hloupost a navíc pokud je to čerpadlo zapojeno přes zásuvku, tak bez chrániče je to proti normě. Pokud zástrčku ustřihnete a dáte do krabice, je to zásah do výrobku a nesete za to plnou zodpovědnost. 

Ivan Tichý:
Tak zásuvka není běžně přístupná, není pro všeobecné použití apod. Přijde mi, že pokud si koupím čerpadlo z OBI, i to by mělo fungovat, jak má, když už to zmiňujete.

Nerozumím, proč sem pletete TN-S

Ivan Tichý:
Citace: Jiří Schwarz  07.07.2016, 13:44

Ne každý, kdo dokáže přípojit pár drátů tak, aby něco nějak fungovalo, si zaslouží pojmenování ELEKTRIKÁŘ.
K nejhorším patří packalové z kategorie "lidový vypravěč" >:(
Tady by to chtělo skutečného ELEKTRIKÁŘe, nebo i nějakého RT, a dát elektroinstala ci do bezpečného stavu dřív, než se stane nějaký malér!

No, byl to tuším i revizní technik.

Milan Hudec:
Aha, takže vy jste měl zapojen chránič v podstatě v TN-C což je blbě a porušuje to řadu základních bezpečnostních zásad a když začal padat vlivem provozně uzemněného spotřebiče tak ho zrušíte úplně?
Pokud pominu ustanovení norem, dá se obecně logicky tvrdit že kde je voda měl by být také chránič, v běžných domovních instalacích nemá co pohledávat spotřebič s tak vysokým unikajícím proudem jež neumožňuje nasazení chrániče.
Navíc typů chráničů je dnes tolik, že není problém vybrat ten správný na míru danné instalaci.

LWQ:
Citace: Ivan Tichý  07.07.2016, 13:21

Dotaz byl zaměřen i na téma, do jaké míry je vhodné přijít o funkci hl. vypínače v rozvaděči, jež zastával právě chránič. Nyní plní funkci hl. vypínače jistič v rozvaděči u elektroměru.

Já bych se pověnoval (nebo spíše zmínil se o) této části dotazu - hlavní vypínač vždy musí spínat pouze fázové vodiče a nikdy se nesmí spínat PE vodič, vzniknuvší oddělením TN-C na TN-S, tedy rozdělením PEN vodiče na vodiče N a PE. Stejně jako vodiče N a PE se po rozdělení již také nesmí spojit. Což bylo také porušeno. Co mě ale zaujalo nejvíce, že zde autor píše, že funkci hlavního vypínače zastával proudový chránič. To před tímto chráničem nebyl u elektroměru jistič a jediná ochrana byly nožové pojistky někde na sloupě ?  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana