Kam zapojit ochranný vodič na N svorkovnici za proudovým chráničem?
Pavel Horský:
Omlouvám se, z časových důvodů nebudu rozepisovat nedávný zážitek. Jen velice stručně....... ......... před nedávnem jsem byl přizván kriminální policií k případu, kdy díky nedbalosti rodičů zemřel při zásahu el. proudem jejich 19ti letý syn. Šlo o vadný elektrospotřeb ič zapojený do zásuvky, která nebyla zapojena za proudovým chráničem. Přitom by oprava soptřebiče stála cca 2000,-Kč a nový spotřebič cca 6000,-Kč. U některých lidí jsou to hodnoty životů svých blízkých.
Zoufalství v očích rodičů si nikdo z vás nedovede představit. Bylo to hrozné! Když pak někdo experimentuje s el. zařízení, dal bych mu vždy nejraději pořádně přes držku, aby si to do smrti zapamatoval.
Ivan Tichý:
Reaguji po jisté době, jsem zadavatelem dotazu.
Předně zřejmě došlo k editaci předmětu dotazu, protože současný předmět nevyjadřuje, kam směřuje otázka.
Dále pak, netřeba vysvětlovat, jak funguje proudový chránič, také není třeba mít komentáře stylu, že autor nezná rozdíl mezi N, PE, PEN. Kdyby neznal, tak problém nepozná, ani se neptá.
Proudový chránič nevybavoval, zapojení bylo uděláno tak, že PE vodič byl zapojen do N můstku za chráničem, tedy svod fáze na PE šel přes chránič zpět.
Současně také nemá smysl říkat, že se vadné spotřebiče mají opravit anebo vyměnit. Přijde mi to zcela jasné.
Dotaz byl zaměřen na úvahu (spíše teoretickou), v jakých bodech je zapojení v rozporu s normami. Určitě je problém v spínání PE vodiče (chránič při vypnutí přeruší i N).
Ivan Tichý:
Pouze doplním, že čerpadlo je nyní zapojeno mimo proudový chránič (ale korektním způsobem), protože i po výměně za nový kus začalo po dvou týdnech chránič znovu vypínat.
Dotaz byl zaměřen i na téma, do jaké míry je vhodné přijít o funkci hl. vypínače v rozvaděči, jež zastával právě chránič. Nyní plní funkci hl. vypínače jistič v rozvaděči u elektroměru.
Např. v bytě mi elektřinu dělal objednaný elektrikář a el. kotel a bojler zapojil mimo chránič právě se slovy, že to bude časem vypadávat. Údajně při delším odstavení bojleru se sníží izolační schopnost keramiky u topného tělesa, po opětovném zapnutí se vysuší a funguje normálně.
Miroš Jan:
Citace: Ivan Tichý 07.07.2016, 13:21
Např. v bytě mi elektřinu dělal objednaný elektrikář a el. kotel a bojler zapojil mimo chránič právě se slovy, že to bude časem vypadávat. Údajně při delším odstavení bojleru se sníží izolační schopnost keramiky u topného tělesa, po opětovném zapnutí se vysuší a funguje normálně.
No větší hovadinu sem neslyšel (zle)
Jiří Schwarz:
Ne každý, kdo dokáže přípojit pár drátů tak, aby něco nějak fungovalo, si zaslouží pojmenování ELEKTRIKÁŘ.
K nejhorším patří packalové z kategorie "lidový vypravěč" >:(
Tady by to chtělo skutečného ELEKTRIKÁŘe, nebo i nějakého RT, a dát elektroinstala ci do bezpečného stavu dřív, než se stane nějaký malér!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana