Jak nejlépe rozdělit jištění v kuchyni?

(1/6) > >>

Martin0989:

Jak nejlépe rozvrhnout zapojní kuchyně v paneláku? rozvaděč má pouze 12 pozic, 2 zabere fíčko, dalších 6 pak zbytek místností a světla, zůstavají mi tedy volné 4 jističe pro kuchyň. Přívod je 1f 25A. Můj návrh je tento:

1/ Sporák (2.8kW) + Lednice (0.15kW) + Mrazák (0.2kW)
2/ Myčka (1.5kW) + Mikrovlnka (2.3kW)
3/ Zásuvky na kuch. lince
4/ Kávovar (1.3kW) + Varná konvice (2kW)

Vše pod bodem 1. bych rád dal pod samostaný chránič s jističem (bonega dělá do 1P)

Je to takto rozumné? .

David Hruda:
Ne, není to rozumné.

Zdeněk Friedrich:
David tím chce naznačit, že 12 plně obsazených modulů v rozvaděči nevyjde na oteplení, což vám asi nic neříká. Pokud si chcete udělat určitý uživatelský komfort (přednostní proudové relé) je někdy 24modulový rozvaděč málo a to jsem opomněl SPD. Když už mě někdo známý přemluví na rekonstrukci elektroinstala ce bytu, osobně používám 36 modulový rozvaděč, samozřejmě ne úplně nacpaný právě proto, aby vyšel výpočet na oteplení. Ale to vám určitě řekne i projektant, který vám bude na rekonstrukci elektroinstala ce dělat projekt i výrobce rozvaděče  ;).

Jiří Schwarz:
Ono ani to použití 2 poměrně výkonných spotřebičů na jednom okruhu není optimální řešení, ušetřených pár desetikorun zbytečně přinese zhoršení uživatelského komfortu.

Dnes je běžným standardem větší rozvaděč, s rozdělením na více okruhů, i s nějakou rezervou, a je celkem rozumné nechat si rozvaděč navrhnout jako třífázový a pokud je přívod jednofázový, tak jen na přívodu 1 fázi přivést na všechny 3 vnitřní L sběrnice, pak je v případě rozšíření a navýšení výkonu jednodušší to "přepnout a moc nepředělávat".

Jan Alin:
Citace: Zdeněk Friedrich  15.05.2016, 20:01

David tím chce naznačit, že 12 plně obsazených modulů v rozvaděči nevyjde na oteplení, což vám asi nic neříká.

Opravdu nevyjde i když tazatel píše že přívod je 1f 25A?

S tím zbytkem samozřejmě nelze než souhlasit. Jen se obávám, že s tímto přívodem se o komfortu dá mluvit jen stěží, zvláště okolo svátků kdy se peče vaří a navštěvuje o sto šest.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana