Jaké krytí má běžná domácí elektronika napájená ze zdoje bezpečného mn SELV?
Tomáš Žabka:
No, tak nějak jsi nejsem jist, jestli switch, router atd. je napájené ze SELV. Zrovna teď mám na stole zdroj ke "switchi" a ať na něj koukám jak na něj koukám tak vidím jen dvojitou izolaci a další věci, ale žádný "štít". Tak nevím, co si o tom myslet. To samé je na zdroji od notebooku (tam je těch značek ještě víc). Myslím, že podle 33 2000-4-41, 61558-2-6 musí mít všechny zdroje SELV značku, a nebo se pletu. Když tak mi někdo prosím tuto věc vysvětlete.
Je možné mít pulzní zdroj SELV a pokud ano, tak na základě čeho a jak se pozná?
Radim Strycharski:
Někdy je na zdrojích SELV uveden nápis "SELV", ale neznám žádné ustanovení, podle kterého by měl být zdroj SELV označen. Baterie jako hotový výrobek může být umístěna do izolačního krytu (též výrobku) a tato instalace jako celek bude zdrojem SELV. Nicméně pro jednoznačnou jistotu u jednoho kompaktního výrobku je nějaká deklarace nutná, minimálně z průvodní dokumentace. Například zdroj SELV na fotografii nemá na krytu žádné označení, ale výrobce v katalogu tento zdroj jako SELV určuje.
Tomáš Žabka:
Zatím jsem to nikde v dokumentaci natvrdo neviděl napsané, teda aspoň v té co mám standardně k dispozici. např průmyslové zdroje ABB. (červené obdélníčky ignorujte katalog jsem měl pro zákazníka)
Pod jakým údajem se dá tedy podle tohoto katalogu rozklíčovat zda je a nebo není SELV. Typuji, že tyto zdroje jsou určitě SELV, ale jak to vyčíst netuším.
Radim Strycharski:
V dokumentaci nic o SELVu nevidím, takže je to FELV. To s sebou nese vyšší nároky na posouzení instalace a není vyloučen problém, pokud je něco navrženo na SELV, který tam potom není.
Jirka Š. Svejkovský:
Datasheet strana 7
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana