Jak je spolehlivý levný chránič do zásuvky?

<< < (3/3)

Martin sediiik:
 (poklona)  za názory. Doplním, že garáž je na druhé straně domu, než rozvaděč - až do rekonstrukce rozvodů celého sklepa s garáží bych se rád vyhnul sekání a lištování v asi dvacetimetrové délce... A rozvody jsou dle měření RT ve velmi dobrém stavu.

Takže jestli jsem to pochopil dobře, buďto ve zdi z krabičky vyvést do podružného rozvaděče, přizemnit, rozdělit a osadit pevný chránič se zásuvkou - nebo koupit ten do zásuvky, ale aby byl napěťově závislý (takže ten za dvě stovky asi nebude).

Ono když se budeme zaobírat tím poškozeným PEN na přívodu - může se to stát i před krabičkou (a pak nebpůjde ve sklepě a v garáži víc věcí),  nebo až těsně u té zásuvky (a pak mi stejně nepomůže ani levný chránič a bude to nebezpečný stav, který jen tak nejspíš neodhalím)...

Václav Třetí:
Stav odhalíte snadno, zařízení nebude pracovat.

Jen je otázka, zda při tom dostanete ránu nebo ne. V okamžiku zapnutí spotřebiče ve dvoudrátovém rozvodu, kde je vadný vodič PEN se přes zapnutý spotřebič dostane fáze na kovové části všech spotřebičů třídy I připojených za místem poruchy.

Rozvodak:
Citace: Václav Třetí  22.04.2016, 10:37

Stav odhalíte snadno, zařízení nebude pracovat.

Jen je otázka, zda při tom dostanete ránu nebo ne. V okamžiku zapnutí spotřebiče ve dvoudrátovém rozvodu, kde je vadný vodič PEN se přes zapnutý spotřebič dostane fáze na kovové části všech spotřebičů třídy I připojených za místem poruchy.

Zalezi na tom. Taky se muze stat ze si zpetny proud najde cestu pres pospojeni s vodovodni nebo plynovou armaturou. Pak zacnou mihotave blikat zarovky, sem tam neco probijet.. nebo to bude fungovat jako nic nez se vypaly i tahle cesta. Nebo se spotrebice propoji vlivem poruchy na 400V v serii, parkrat jsem videl jake to ma devastujici ucinky a jako zazrakem se nikomu nic nestalo!

František Šohajda:
Citace

Citace

Nebo se spotrebice propoji vlivem poruchy na 400V v serii, parkrat jsem videl jake to ma devastujici ucinky a jako zazrakem se nikomu nic nestalo!

Asi před dvěma lety jsem to řešil u zákazníka...RD ..topení elektrické.... na sloupě se upálil
PEN vodič...v RD co bylo v tu chvíli zapnuto odešlo....Zavo lal jsem poruchovou linku distribuce, rozvoďák přijel, konstatoval upálení na přívodu...vše několikrát nafotil a řekl že mají dobrou pojistku na takové případy....Byl a škoda celkem za 120 000.-kč a všechno do koruny uhradili po předložení dokladů. ;)
Pak jsem našel v RD že měli uzemění v PRIS skříni ale nebylo napojeno na svorku...reviz ák jim to přehlédl při revizi na kolaudaci....a lespoň trochu "podójili" distributora.. . (dance)

Rozvodak:
Citace: František Šohajda  22.04.2016, 20:41

Asi před dvěma lety jsem to řešil u zákazníka...RD ..topení elektrické.... na sloupě se upálil
PEN vodič...v RD co bylo v tu chvíli zapnuto odešlo....Zavo lal jsem poruchovou linku distribuce, rozvoďák přijel, konstatoval upálení na přívodu...vše několikrát nafotil a řekl že mají dobrou pojistku na takové případy....Byl a škoda celkem za 120 000.-kč a všechno do koruny uhradili po předložení dokladů. ;)
Pak jsem našel v RD že měli uzemění v PRIS skříni ale nebylo napojeno na svorku...reviz ák jim to přehlédl při revizi na kolaudaci....a lespoň trochu "podójili" distributora.. . (dance)

I to se stava, bohuzel. Tak alespon ze byly slusny a zaplatili jim to, kdyz uz nic jineho.

Nejhorsi jsou nevyrazeny puvodni pripojky (sil, sp0, skrinky hdv),  ktere distributor predal v puvodnim stavu pri prelozce na kabelove vedeni. O ty zpravidla nikdo nepecuje a prave tam hezky korodujou svorky.
Jednou si takhle jeden chytrak zateplil barak polystyrenem a tu skrin prelepil. Kdyz mu to vyhorelo (PEN),  tak po nasi navsteve delal z dlouhyho zebriku z fasady emental (sam uz nevedel kde ta skrin byla). Nemluvim o tom co se stalo s veskerou elektronikou v dome a dalsimi spotrebici.
Nejlepsi byl jeho prvni napad po zjisteni priciny: tak si z sp5 natahnu kus dratu na nulak, tady bych to protahl pod dverma...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana