Pokud zjistíme opačný sled fází, které je nutné přepojit?
Jaroslav Hasala:
Citace: Lubomír Roubal 25.10.2007, 13:57
Je tu ještě jeden smysl spínání N: odběratel si napájí svůj stykač svou elektřinou. Takhle odběratel nemůže "krást" elektřinu z ovládacího obvodu stykače.
Dovolím si nesouhlasit. Pokud by byl použitý bezpotenciálov ý kontakt, nebylo by co krást ... ;)
Jaroslav Hasala:
Citace: Petr Doležal 25.10.2007, 14:01
A ještě jeden aspekt:
Kontakt relé HDO nelze spéci zkratem, protože mu v cestě stojí cívka stykače a ovládá se N.
Ale jo, jde to ... :)
Podle mě by se tímto rizika pro kontakty HDO nijak zvlášť nezvýšila.
Lubomír Roubal:
Citace: Jaroslav Hasala 25.10.2007, 14:02
Dovolím si nesouhlasit. Pokud by byl použitý bezpotenciálov ý kontakt, nebylo by co krást ... ;)
Jak myslíte ten bezpotenciálov ý kontakt? To jako že kontakty spínacího prvku nejsou připojeny napevno k fázi nebo k N, ale vedou přímo k odběrateli, který si přivede svou fázi a svůj N?
Jaká je ale pak výhoda oproti spínání N? Pokud přijímač HDO ovládá jediný stykač, tak je myslím jedno z jaké je napájen fáze. A pokud je signál HDO z přijímače rozváděn do více stykačů/spotřebičů, tak si společným bezpotenciálov ým kontaktem nepomůžete, spíš naopak.
Ale asi jste to myslel jinak a já to špatně pochopil. Tento problém mne zajímá, protože jsem nedávno něco podobného řešil a k ničemu lepšímu než spínání N nebo hromada "podružných" stykačů jsem se nedobral.
Kdyžtak to můžeme diskutovat v jiném vláknu, protože původní dotaz byl zodpovězen.
Jura Krikl:
TO Hasala: Citim to stejně. Potřeboval jsem do sběrnicového sytemu v domě dostat signal HDO. Povedlo se mi "ukecat" energetiku, a zapojil jsem si prvek přémo na bezpotencialni kontakt HDO. Pokud by to bylo ve stavajici instalaci, musel bych nacvaknout další rele do rozveděče:-(
Jaroslav Hasala:
To Roubal :
Bezpotenciálov ý kontakt znamená, že ovládací a ovládaná strana není ničím spojená. Na kontakt jsou připojené dva vodiče - "tam a zpět" ... :)
K tomu ovládání to nejlépe objasním na konkrétním případu :
Elektroměrový rozvaděč, vedle hlavní rozvaděč, z něj napojené podružné rozvodnice. Blokované spotřebiče připojené z podružných rozvodnic, ovládané stykači. K podružným rozvodnicím připraveny kabely CYKY 5Cx 1,5 pro impuls HDO. V hlavním rozvaděči jsem přidal jedno malé relé se čtyřmi kontakty. Relé bylo ovládané N vodičem z elektroměrovéh o rozvaděče, fáze byla napojená z hlavního rozvaděče, přes nějaký malý jistič. Na každý kontakt byly připojené dva vodiče z ovládacích kabelů k jednotlivým podružným rozvodnicím.
Hlavní výhodu vidím v tom, že v rozvaděči není žádné cizí napětí. Také nemůže dojít ke stavu, který jste popisoval výše.
A to jedno relé navíc není obvykle takový problém, za bezproblémový provoz to podle mě stojí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana