Je hnědý vodič na ochranném kontaktu příčinou nefunkční lampy?
Jiří Polášek:
Citace: Jiří Schwarz 20.03.2016, 22:52
zeleno/žlutý vodič je v celé evropě sjednocen jako ochranný vodič. Ale musí být správně zapojen na "obou koncích". Po něm by neměl téci proud pokud tam není nějaká závada. Ale když ho někdo zapojí na svorku pracovního vodiče, je to úplně špatně!
A jste si opravdu jist?
Setkal jsem se se stroji dovezenými z turecka a ejhle, rozvaděče vydrátovány Z/ŽL lankem. Jak pro -24V, tak pro nějaké fázové vývody do svorek. A mašiny byly vyráběny pro českého odběratele a měly samozřejmě CE.
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Polášek 21.03.2016, 18:02
A jste si opravdu jist?
... měly samozřejmě CE.
Prakticky v celé Evropě platí jisté normy, které jsou harmonizované, jednotlivé státy je převezmou, mohou si tam prosadit nějaký národní dodatek,...
Ale NIKDO si nedovolí změnit to, že kombinace zelená/žlutá je vyhrazena pro ochranný vodič! A toto pravidlo běžně platí i mimo Evropu.
Máte nějaké seriozní podklady, kterými by se dalo argumentovat proti výrobci a dovozci toho, co jste popsal?
To by měla dostat minimálně ČOI, možná by to zajímalo CENELEC
Jiří Polášek:
Citace: Jiří Schwarz 21.03.2016, 18:13
Máte nějaké seriozní podklady, kterými by se dalo argumentovat proti výrobci a dovozci toho, co jste popsal?
To by měla dostat minimálně ČOI, možná by to zajímalo CENELEC
Podklady mám, ale v dané firmě mám jiné dlouhodobé zájmy, takže v tom nehodlám rýpat. mohu jim nabídnout v budoucnu opravu a uvedení do souladu s normou. Víc k tomu nemám co dodat.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec 21.03.2016, 16:16
Vlastně tam není dobře vůbec nic (dance)
Ale houby, průřez je super! Izolace perfektní, funguje to! Posly špatných zpráv ve starým Římě řešili radikálně, dal bych si pozor.
Vratislav Fugl1:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 22.03.2016, 20:17
Ale houby, průřez je super! Izolace perfektní, funguje to!
No, já nevím, dle mě to nefunguje, přeci píše:
Nefunguje mi svítilna, když sem rozdělal ji bylo vše v pořádku a tak sem zkusil rozdělat koncový přívodní kabel a nějak mi nesedí umístění jednotlivých kabelů vodičů.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana