Je pocet zemniacich tyci na bleskozvod v poriadku?
Pavel Horský:
Vždy mě zaráží a zaráželo, když přišel borec od elektrofirmy a řekl svým mistrům...."tady vykopejte 30cm drážku cca 4m dlouhou, zaražte metr od domu a pak následně po 2m obě tyče, propojte je desítkou pozinkem, vyveďte jí fasády aby koukaly ze země cca 2m a běžte od toho"
Ta NEJ tyč křížového profilu délky 1m o průměru 50mm při min. rezistivitě půdy 50 Ohm/metr v počtu dvou kusů dají cca 17 Ohmů. Ano, připočítám k tomu 3m desítky což je pomalu nic.
Vždy bych brečel.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Maroš Klein 15.03.2016, 06:31
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,26260.0.html
Alebo pozrite si napríklad tento.
http://eshop.micronix.cz/merici-technika/revizni-pristroje/revizni-pristroje/merice-zemnich-odporu/ms-2301.html
Mám hromosvod se 2 svody, zemniče typu A nebo i B, ono je to nakonec jedno. Jak zjistím bez rozpojení, který z nich je špatný? A ono nakonce nemusí být špatný ani zemnič, stačí na jímací soustavě blbě udělaný spoj..... Což pak platí i pro více svodů.
Klešťáky pro měření odporů smyčky (schválně nepíšu zemních odporů) samozřejmě znám, ale ty nevyřeší vše.
Milan Hudec:
No na následné revize v oblasti domků moc nevěřím a i kdyby tak revizák stejně musí zaúčelem kontroly vylézt na střechu kde si může svody i odpojit.
Nebo si je řízne a zaspojkuje což sebou přináší otázku existence vhodné spojky a pak jednu šťouravou a sice bude se bez svorky i se svorkou jednat o ochranu s identickými parametry vztaženými k návrhu?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Milan Hudec 15.03.2016, 08:44
No na následné revize v oblasti domků moc nevěřím a i kdyby tak revizák stejně musí zaúčelem kontroly vylézt na střechu kde si může svody i odpojit.
.... a zdemontovat svody z okapů aby měřil jen ten zemnič .....
Na revize na RD sice nevěříš, ale každý rok se jich pár před sezónou dělá.
Osobně v té svorce problém nevidím. Mluvím teda o kvalitní svorce v kategorii "H", a cenové úrovni kolem 50-60Kč v katalogové ceně bez DPH.
Samozřejmě u parodie za 20Kč bych měl taky obavy...
Maroš Klein:
Citace: Lukáš Rotrekl 15.03.2016, 07:48
Mám hromosvod se 2 svody, zemniče typu A nebo i B, ono je to nakonec jedno. Jak zjistím bez rozpojení, který z nich je špatný? A ono nakonce nemusí být špatný ani zemnič, stačí na jímací soustavě blbě udělaný spoj..... Což pak platí i pro více svodů.
Klešťáky pro měření odporů smyčky (schválně nepíšu zemních odporů) samozřejmě znám, ale ty nevyřeší vše.
Z logiky samotného princípu slučky máte samozrejme pravdu.
Bol som pri meraní s ms2301 na rozsiahlej škole so 17 zvodmi, kde je A uzemnenie isté. Meraný bol každý zvod samostatne a hodnoty boli až príliš rozdielne . Dokonca sa zvody merali opakovane pri zemi a na streche s takmer identickými hodnotami. Na zvode 1 napríklad 8 ohm a na zvode 12 trebárs 60ohm. A to stále rovnako s minimálnymi rozdielmi aj po častejších opakovaných meraniach.
Pri overovaní týchto hodnôt meraním sondami po rozpojení som už nebol, celkom by ma zaujímalo, či má niekto podobnú skúsenosť.
Príležitostne si vystačím s mi2126, ten ale samozrejme nie je o slučkách.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana