Je pocet zemniacich tyci na bleskozvod v poriadku?
Miroslav Laus:
Revizny technik na bleskozvody mi navrhol bleskozvod pre rekonstrukciu RD - navrh prikladam. Na kazdy zvod (7 zvodov) mi navrhol 2x zemniace tyce dlzky 2m. Teda celkovo 14 tyci. Avsak do neistoty ma dostal pracovnik vo velkoobchodnom sklade s elektromateria lom. Ze sa mu to zda strasne vela - predimenzovane ...
Je podla vas pocet zemniacich tyci v poriadku?
Miroslav Minařík:
Citace: Miroslav Laus 11.03.2016, 11:06
Revizny technik na bleskozvody mi navrhol bleskozvod pre rekonstrukciu RD - navrh prikladam. Na kazdy zvod (7 zvodov) mi navrhol 2x zemniace tyce dlzky 2m. Teda celkovo 14 tyci. Avsak do neistoty ma dostal pracovnik vo velkoobchodnom sklade s elektromateria lom. Ze sa mu to zda strasne vela - predimenzovane ...
Je podla vas pocet zemniacich tyci v poriadku?
Neudržel jsem se abych nereagoval!
Od kdy revizní technik navrhuje? Pokud není součastně i projektantem, pak jako revizní technik kontroluje skutečnost vůči projektu.
A od kdy pracovník velkoobchodu má co kafrat do projektu? Velkoobchod je od toho aby dodal to, co se požaduje.
O tom, co dokáží někteří skladníci vylhat, by se mohly psát romány. Ostatně už máme několik případů.
Tedy nepátrejte po správné odpovědi zde v diskusích, ale kontaktujte projektanta. Ten to odpovědně posoudí podle aktuální platné EN 62 305.
Vít Rotrekl:
Ono i dvě zemnící tyčky na svod mohou být málo...
Zkuste tu vyhledat nějaké téma, kde se to rozebíralo a můžete si udělat obrázek...
Raději než zatloukat mnoho zemnících tyčí, tak udělat okružní vedení (v zemi) a to doplnit tyčkami, pro každý svod jednu tyčku. Z výkresu to není poznat, jestli je to možné nebo není...
Myslím, že není nejšťastnější připojovat komínky co lezou na střechu na jímací vedení...
Pod dáte vodorovné podpěry od sebe dál jak 1m, tak bude u ALMgSi k průvěsu, i když bude správně zakroucený...
Maroš Klein:
Citace: Vít Rotrekl 11.03.2016, 12:03
Ono i dvě zemnící tyčky na svod mohou být málo...
Teoreticky by dve na 70Ω pre zvod aj mohli vystačiť :)
Miroslav Laus:
Páni, dakujem za reakcie.
Moj revizny technik je sucasne aj projektantom uvedeného navrhu. S pracovníkom skladu mate pravdu, ale prislo mi, ze pan ma predsa len prehlad aky a kolko materialu bezne vydava pre maloodberatelo v.
Spravenie okruzneho vedenia sme zavrhli hned, vzhladom na jestvujuce betonove chodniky a prijazdovu cestu.
Viem, ze na dimenzovanie ma vplyv aj zlozenie pody, kt. mimochodom je podla uzemneho planu hodnotena ako stredne tazka poda (hlinita, fluvizeme).
Co ste mali na mysli pod kominkami? Nemali by sa kominy (koncia vyssie ako hreben strechy) pripajat k na zberacie vedenie?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana