Chybí dnešní době místní PAN elektrikář jako kdysi?
Tým Elektrika:
EH#8 Doba, kdy byl místní elektrikář PAN elektrikář!
Dalibor Coufal (*1930) vzpomíná ...
Zdroj: zde...
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Chybí dnešní době místní PAN elektrikář jako kdysi?
Jaroslav Molák:
Skoro 50 roků se pohybuji v této branži. Rozlišuji ale pod Panem elektrikářem dva tipy typy.
Oba jsou dominantní pro své okolí, jeden zná a umí a druhému postačí že "umí".
U nás na venkově se prosazovali ti druzí, byli dominantní, zařídili všechno přes elektriku..
Byl jsem byl u posudku, zda může být zásuvka v prostoru vany, kde zemřel člověk. Zeptal jsem se jedno: "tak, jak máte vy zásuvku na zdi za vanou, víte, že je to v rozporu s normou"? "Mají to v ulici tak všichni", odpověděl mně. "Dělal to M.Z., rozvoďák".
Nic proti rozvoďákům, ale rozvody a rozvody je rozdíl.
Jaromír Urbanec:
souhlas, také jsem byl minulý týden v bytě, kde měnil rozvodnou skříňku ing. elektrotecnik. S chráničem, který nešel zapnout, protože bylo vymyšleno nové zapojení ). L nepřipojen, N na jedné straně připojen na přívod PEN a na druhé připojen na PE u nových obvodů. Nelze zapnout, ale již několik let užívají tento model. Naštěstí je PE nových obvodů někde pospojen na plyn, jinak jsou kolíky ve vzduchu. :'(
Rozvodak:
Rekl bych ze ani ne. Vsichni jsou preci elektrikari, respektive to tak vypada, kdyz se v tom vrta kde kdo a lidem to prijde O.K. Vsude se hlavne prosadi ti co nedelaji problemi s normami a nejakou bezpecnosti. Lidi zajima hlane funkcnost a vzhled, kvalita a spolehlivost zarizeni jde stranou stejne jalo profesni cest nekterych kolegu.
Jiří Schwarz:
Někdy se pro okolí člověk stane PANem elektrikářem, když se mu podaří vysvětlit nebo vyřešit něco, nad čím někdo jiný jen kroutí hlavou...
A ty proudové chrániče dokážou nadělat starosti lidem, co to léta dělali v TN-C podle 34 1010 ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana