Znáte dnes případy, kdy si dnes někdo svítí vlastní energií aniž by ji nechal vykupovat zpět?

(1/2) > >>

Tým Elektrika:
EH#4 Kdo vlastnil splav nemusel svítit petrolejkou
Dalibor Coufal (*1930) vzpomíná ...
Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Znáte dnes případy, kdy si dnes někdo svítí vlastní energií aniž by ji nechal vykupovat zpět?

Martin Červený2:
Také jsem slyšel od kolegy že v dobách kdy ještě nebyly vodoměry a platil se paušál tak si někdo napojil vodu na vodní kolo a vyráběl si tak elektřinu pro světlo .

Jaroslav Molák:
Na tomto principu je založen současný trend výroby elektrické energie např. v Německu.
Musel bych se podívat do svých poznámek, což se mně zrovna nechce hledat v číslech.
Ale v krátkosti: trend výroby není centrální jako je u nás, ale rozptýlený. Centrální zdroje kryjí spotřebu asi z jedné třetiny a zbytek si vyrábí spotřebitelé sami.
Dotaženo až do takového detailu, že např. na střeše mám fotovolaické panely ze kterých vyrobenou energii použiji k přímé spotřebě a přebytek ukládám do baterií, které kryjí právě spotřebu osvětlení domu. Energeticky náročnější spotřebiče kryje sít centrálních zdrojů.

Viktor H:
Ano - sam mam poloostrovnu fotovolticku elektraren - elektrinu bud priamo spotrebovavam, alebo ukladam do baterii na obdobie bez slnka. V pripade nedostatku energie sa energia z verejnej siete pripaja automaticky. Pre zaujimavost verejne statistiky prevadzky: http://oddych.sk/e

Jirka Š. Svejkovský:
Spotřebovat vlastní energii se rozhodně vyplatí. Než jí prodat za pár halířů a pak zpátky koupit za pár korun.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana