O dobrých řidičích #14: Kdo mě může předjíždět, když na dálnici jedu nejvyšší povolenou rychlostí?

(1/5) > >>

Tým Elektrika:
O dobrých řidičích #14: Kdo mě může předjíždět, když na dálnici jedu nejvyšší povolenou rychlostí?
    Na dálnici byste neměli jet více jak 130 kilometrů v hodině. Pokud jedete touto nejvyšší povolenou rychlostí, neměl by vás nikdo předjíždět. Výjimku tvoří pouze akutní případy, kdy je překročení rychlosti nezbytné například k záchraně lidského života. V případě kontroly pak musí řidič důvod překročení rychlosti prokázat, což může být v některých případech problematické.
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Jiří Schwarz:
Jedu kolik smím nebo na kolik si za daných okolností troufám a pokud je někdo rozhodnut jet rychleji, neměl bych mu v tom bránit. S tím problém nemám.
Problém mám s něčím jiným:
- jedu cca povolenou rychlostí, předjíždím  skupinu pomalejších vozidel a zezadu se přiřítí divoch, svítí nebo bliká dálkovými, najíždí na mě a snaží se mě přesvědčit, abych ho pustil... Já ho samozřejmě pustím, ale ne hned, musím najít mezi vozidly vpravo vhodnou mezeru, do které "bezpečně" přejedu.
- nějaký egoista se zapomene v levém pruhu a valí to "stovkou"... Mohu jet v pravém pruhu povolenou rychlostí, když mám před sebou volno? Nebo musím jet jen tak rychle jako ON, aby nedošlo k předjetí zprava? Nebo se mám zařadit do levého pruhu za něj a doufat, že pochopí a uhne?

Josef Křemen:
Jízda po dálnici je v tomto státě kapitola sama pro sebe. I když pomineme kvalitu.
Tím, že se bude lidem připomínat, že po dálnici se jezdí 130 a za překročení se skoro střílí se to jen zhoršuje. Nikdo už nepokračuje, že to je asi 140 na tachometru.
Na dálnici jsou nejhorší dva typy a úplně nejhorší je když je člověk potká v jeden okamžik.
Piloti s okem na tachometru - mámo tu 130ku to nesmíme překročit, tak pojedem pro jistotu 125 - a pokud možno v levém.
A mistři světa kteří jedou do 100 v prostředním když pravý je volný - co kdyby tam jel kamion nebo tam byly koleje.
Oba typy si neuvědomují, že se jezdí vpravo a nemělo by jim dělat potíže jet 130 v pravém pruhu.
Najedu na dálnici, zapnu tempomat na 110-120 a vůbec mi nevadí, že jsem v levém pruhu. Dojedu někoho, předjedu a jedu dál. V levém mě míjí ty rychlejší. To je ta optimální situace.
Ale standartně je to jinak. Jedu stále v levém, většinou během chvilky dojedu nějakého mistra v prostředním, to že jede v prostředním něko pomalejší mám u p....,  
Odpověď pro p. Schwarze - jsem přesvědčen, že to není předjíždění, nezměnil jsem směr jízdy ani rychlost.
A když se potkají mamlasové dva, tak jsou dva pruhy plné. Potom musím zrychlit (jen aby mě někdo nezastřelil) na 135 a do levého.... a tam je pilot...Mít volant z perníku, tak jsem ho už dávno sežral.
Pokud mě dojede tzv. lepič když předjíždím (a to se údajně doporučuje v Anglii),  tak zpomalit, zařadit se zpět za auto které jsem chtěl předjet a tím mu umožnit předjetí. Je to úžasný.
Omlouvám se za rozepsání, důležitější je tu cestu přežít ve zdraví.

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Schwarz  04.03.2016, 11:17

- nějaký egoista se zapomene v levém pruhu a valí to "stovkou"... Mohu jet v pravém pruhu povolenou rychlostí, když mám před sebou volno? Nebo musím jet jen tak rychle jako ON, aby nedošlo k předjetí zprava? Nebo se mám zařadit do levého pruhu za něj a doufat, že pochopí a uhne?

To nemusí být egoista, stačí Brit s půjčeným autem. Jinak je to poměrně častý jev.
Pokud jedu v pravém rychleji, než jiní v levém, to není má starost. Stává se, že si lidi v levém vytvoří frontu i v případě, že v pravém nic nejede. I na dálnici existuje pravidlo zipu.

Jiří Kubík:
Ach jo ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana