Kterých 10 podnětů byste dali ombudsmanovi?
Miroslav Minařík:
Zítra jde Jaroslav Molák za ombudsmanem, které podněty byste podali v souvislosti se stavebními úřady vy?
Jaroslav Molák:
Po jednání se stavebním úřadem jsem přesvědčen, že úředník stavebního úřadu necítí potřebu řádně provést prohlídku stavby a ověřit, zkontrolovat náležitosti, které sám dokonce sám uvede ve stavebním povolení. Jeho práce se zredukuje na soupis dokladů,které mu stavebník "podstrčí". Rovněž tvrdí, že není povinen kontrolovat plnění svých podmínek ve stavebním povolení a všechnu odpovědnost převádí na stavebníka.
V mnoha případech je vystavena výchozí revize na zařízení, které není provedeno vůbec, nebo špatně. Vždyť by stačilo, aby tito byly proškoleni, jak má být zařízení provedeno v hrubých rysech, vyhrazené zařízení např. hromosvody, výtahy, nebo jaké náležitosti má obsahovat revizní zpráva, že nestačí výchozí revizní zpráva bez projektové dokumentace, resp. že Výchozí zpráva o revizi musí být dokladovaná alespoň dokumentací v rozsahu potřebném pro provoz a údržbu a zontrolována revizním technikem.
Miroslav Minařík:
Citace: Jaroslav Molák 24.02.2016, 18:02
... úředník stavebního úřadu necítí potřebu řádně provést prohlídku stavby a ověřit, zkontrolovat náležitosti, ...
Protože úředník má vymezenou úsečku svého subjektivního rozhodování je třeba přistoupit nejen s konstruktivním návrhem, ale i praktickým řešením. Jakési step by step, resp. krok za krokem. Úředním není odborník a vedle sebe žádného odborného poradce nemá. Tak se spoléhá na razítko a dál to již známe.
Před několika léty jsem několik návrhů slyšel. Ty však vedly ke zvýšení administrativy, přičemž výsledek přímo úměrný námaze nebyl.
Tedy mne také zajímá co ombudsmanovi chceš navrhovat.
Jaroslav Molák:
Ombudsman pokud chce úřadům něco sdělit tak vydá Zprávu o šetření ve které uvádí svá doporučení,nevím jestli to je ten správný výraz, ale rozhodně mě pálí hromosvody, v mém blízkém okolí aktivní hromosvod zrovna posvěcený kolaudačnímn souhlasem,
revizní zpráva vydaná na další hromosvod paneláku, kde výchozí zpráva říká v posudku , že zařízení je provedeno podle ČSN EN 62 305 část 1-4 a dále píše, že se musí "doplnit jímací soustava, provést přepěťová zařízení a vybudovat uzemnění"
Provedeno podle předloženého projektu autorizovaného inženýra a jméno.
David Hruda:
Zvláštní představa, že každý úředník stavebního úřadu musí být odborník na:
-stavbu
-tesařské práce
-vodu, topení, plyn
-elektro
-hromosvod
.výtah
-............................................
Jaký by asi měl být jeho plat?
Institut revizního technika, autorizovaného prokjektanta, stavebího dozoru je zde právě proto, že tito svým podpisem pod požadované dokumenty stvrdí, že je vše tak, jak má být.
Zde v diskusích vidíme, že ani dva RT nemají ve všem stejný názor, jak by měl o všem rozhodovat jeden úředník?
A vůbec nechápu, co s tím má společného veřejný ochránce práv.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana