Jakým způsobem vyřešit instalaci zásuvky na půdě pro napájecí adaptér k anténě?
lipcaond:
Potřebuji instalovat na půdě zásuvku 230V pro připojení adaptéru k WiFi anténě. Problém je, že na půdě je akorát světlo ovládané vypínačem z chodby pod půdou (na půdu se leze přes stropní vyklápěcí schody) a anténní zesilovač pro TV, který je napájený přes napájecí výhybku pomocí koaxiálního kabelu. Kabely ze zesilovače vedou husím krkem do přízemního rozvaděče, kde se rovněž nachází napájecí výhybka. Napadají mě tyto možnost:
1) Protáhnout husím krkem, kterým vedou koaxiály, silový kabel. Problém je, že pomocný drát pro protažení se mi zasekl někde v půlce a do rozvaděče jsem se vůbec nedostal. mohu si zkusit ještě koupit/půjčit protahovací pero.
2) Využít toho, že se na půdě nachází kabel pro světlo a zásuvku na něj připojit. Vodiče ve vypínači buďto spojit natvrdo, nebo vypínač vyměnit za svorkovnici. Takže de facto připojit zásuvku na světelný okruh. Toto řešení, předpokládám, asi není z hlediska norem a předpisů moc šťastné.
3) Nějakým způsobem využít napájecí koaxiální kabel pro anténní zesilovač. Napájecí výhybka v rozvaděči je napájena přes zdroj 12 V/ 1 A, takže nevím, jestli by měla dostatečný výkon. Navíc budu možná muset na půdu umístit rovněž router, což situaci komplikuje.
Co myslíte?
Patrik Dedík:
1. Blbost silove kable by som neviedol s koaxom ani UTP(FTP) v kope jednej chranicke. Odstup min 200mm.
2. Norma dovoluje z jedneho svetelneho okruhu napojit 1 zasuvku a tych 10A bude na zasuvku pre WIFI stacit. Podotykam musite tam mat 3 farby a to hnedu(ciernu), modru a zelenozltu. Cize vypinac dole spojit wago svorkou modre dalsou wago svorkou zž a hnede do dalsej wago, dam tam vicko a hore dat zasuvku. Toto je jedno z moznych rieseni.
Jiří Buben:
Jen připomenu, že zrovna napájení antény je třeba řešit i s ohledem na provedení ochrany před bleskem. Tedy nejen jak zřídit zásuvku, ale dotáhnout tam pospojování a řešit i SPD.
Tomáš Bláha:
Napadá mne myšlenka napájet wifi malým napětím - pokud na půdu vede datový kabel - wifi se dnes běžně napájí právě přes datový kabel - tzv. POE (buď pasivní - non standard) nebo lepší modely 802AF/AT AT+ (dle toho co bude umět vaše nová anténa).
To samé se týká routerů. Nebo se dá koupit sada pro "poe napájení" (třeba moje oblíbená TPlink POE200 - za málo peněz hodně muziky). Tam vám dole do kabelu "pustí" 48V a horní jednotka - nastavitelně - dodá 12, 9 nebo 5V - dle potřeby wifi routeru.
Originální POE má navíc i přepěťovou ochranu (různého stupně - dle toho co zakoupíte). Dle mého názoru je tedy zbytečné kvůli routeru / wifi řešit 230V napájení pokud je tam UTP kabel.
Určitě vám rád i poradí váš poskytovatel internetu (v ideálním případě kompletně dodá "na klíč").
František Šohajda:
Citace: Martin Hroudný 13.02.2016, 23:56
Mám to přesně takto už 10 let ...
Hodně při revizích vidím, že je instalovaná lišta pro zásuvku 230V a ITáci tahají UTP a nechce se jim dávat nová lišta, tak to šoupnou do lišty s CYKY kabelem...
Ptal jsem se jich po roce, zda jim to nedělá problém, prý NÉ.....!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana