Jak byste při revizi hodnotili přívodní kabel označený 16A s průřezem 0,35mm2?
František Bernard:
Pokud není označen typ kabelu nebo šnůry, vyřazuji toto z provozu. Zatižitelnost posuzuji buď podle katalogu výrobce šnůry nebo, výrobce prodlužováku. Jmenovité proudy přiřazené k průřezům jsou uvedeny v ČSN 34 0350 ed. 2 nebo v ČSN IEC 60884-2-7+A1. Zatím platí obě normy, což je mírně řečeno bordel.
Václav Třetí:
Bohužel známá lumpárna asijskýh výrobců. Kdysi jsem zde psal o šňůře mixeru, která měla průřez asi 0,20qmm, aby to nebylo nápadné tak na té bylo pro jistotu napsáno, že je to 2x0,75 a izolace byly zesílené tak, aby vyrovnaly zhruba chybějící materiál vodičů. Ještě jsem se setkal s prodlužovačkou, která měla pracovní vodiče zhruba 1qmm, což by vzhledem k její délce vyhovělo, ale ochranný byl asi 0,35qmm, velice záludný podvod.
Jan Franěk:
S podobným nešvarem se setkal asi každý z nás. Ovšem co se s tím dá dělat? Během běžné revize toto nedokáži zjistit a měřením, jak už bylo napsáno, v této délce také ne. Zničit podobný kabel abych se ujistil že to není podobný případ? To by mě každý hnal z domu bičem.
Osvěta pomůže jen u mizivého procenta zákazníků a tak se podobných „skvostů“ pohybuje mezi laiky a ve firmách, nepřeberné množství.
NAvíc tyto kabely, díky své malé reálné zátěži, většinou nepředstavují přímé riziko. Jen jejich přesunutím k jiným "žravějším" spotřebičům, může nebezpečný stav následně vzniknout.
Můžeme si zde pobrečet, ale to je tak všechno.
Nebo má někdo nápad, jak se to nechá reálně řešit? ::)
Pavel Horský:
Jako ukázka dobré, ale já i přesto budu nadále dobře spát.
Jan Bocek:
Citace: František Bernard 24.01.2016, 17:50
Pokud není označen typ kabelu nebo šnůry, vyřazuji toto z provozu. Zatižitelnost posuzuji buď podle katalogu výrobce šnůry nebo, výrobce prodlužováku. Jmenovité proudy přiřazené k průřezům jsou uvedeny v ČSN 34 0350 ed. 2 nebo v ČSN IEC 60884-2-7+A1. Zatím platí obě normy, což je mírně řečeno bordel.
Teorie dobrá, ale i jako fór dobré, jen v praxi nereálné.
Souhlasím s Pavlem.....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana