Čím lze nahradit jističe Stotz bez výměny pojistkových spodků a dosedů?

<< < (3/3)

Jiří_Hrubý:
Citace: Jos.sk  24.01.2016, 17:15

To by se muselo celé vybourat ze zdi chodby - pro představu metr a půl délka a 70 cm výška a 34 cm hloubka  "dřevěného rozvaděče" pro tři elektroměry .
Je to deska vše v jednom.
Toto dřevo je ve zdi a  tak 6 cm tlusté  a je všude okolo i uvnitř a těžko to jde provrtat - prosekat skrz bez poškození (např. trubek a kabelů neznámo kde) a musel by se napojit kabel na pojistkový spodek  vrchem do jiného dalšího koupeného rozvaděče přez dřevěné dvířka rozvaděče  a tam dát jistič což se mi zdá víc bastl než dát jistič do pouzdra po žárovce a je to ošklivé a nákladné - to už raději koupím ten jistič do patice z číny.

Ale předpokládám, že ty poj. spodky jsou na desce ne? Pak lze desku odmontovat, upravit otvory a osadit kryt pro 3P jistič. Jen mi není  jasné, zda se nepojímáte v části s měřením.
Nebyla by fotka?

Jos.sk:
Tu drevěnou tlustou desku  jentak neodšroubujete .. jeden šroub je pod železným elektroměrem další jsou tak utáhlé v rohách že povolit je  se rovná zničení zářezu ve šroubu.
Na té desce je tu vše a to jak elektroměr tak i pojistky do místností ,  patra ,  chodby ... a starý keramický jistič mez ,   hlavní  vypinač mez s páčkou ,  jeden vypinač mez tahem zapnout a stiskem vypnout a další vypinač mez - stiskem zapnout a tahem vypnout .
Pojistkové spodky jsou kryté keramikou která lze odšroubovat a  místo nich po odstranění  by šlo nainstalovat jističe ,  ale otazka je jak je tam přichytit - rozvaděč se tam nevleze (nenalezl jsem ideální 3 modulový) např ..  http://www.emat.cz/modulove-pristroje/kryty-jisticu/s-3-kryt-jistice-trimodulovy-c-2015 , -  zde  překáží elektroměr  a je tu i otázka zda lze použít na dřevo.

Jiří_Hrubý:
No, chce to pořádný šroubovák, pár už jsem jich za ta léta vyndaval (desek) a je fakt, že ne všechny šly snadno, ale někdy slušný montér ty šrouby kdysi namočil do fermeže či něčeho podobného...
A ano, samotnej jistič na dřevo je prasečina, ale já měl namysli umístit jej do krytu k tomu určenému. Je to pracnější, ale efektnější. Minimálně revizi byste ale své instalaci po těch letech dopřát měl.

Zdenek Hejčl:

To Jos.sk:
Pokud uděláte zásah do neměřené části - porušíte plomby!
Pak vám to nemusí zaplombovat a budete muset rozvaděč udělat podle posledních připojovacích podmínek.  (wall)
To to, co jsem psal v předchozím příspěvku.  
Pokud nemáte oprávnění na VTZ ani se v tom nehrabte.  (norm)
Každé rozplombování se musí hlásit dodavateli energie, nejlépe před započetím prací.

Václav Třetí:

Když čtu vaše příspěvky, tak si docela představuji, jak to vypadá. Možná špatně, možná skoro přesně. Viděl jsem takových elektroměrovýc h desek a rozvaděčů před mnoha léty (70. a 80. léta) dost a většina se jich už tehdá předělávala. A byly k tomu vždy dobré důvody, zejména bezpečnostní a pak samozřejmě rozšíření odběrů.

Pokud je to pěkně řemeslně udělané, tak je to možná krásný skanzen, ale používat to dnes v plném provozu, spoléhat na to a být na tom závislý bych nechtěl. Už jenom proto, že by to chtělo používat také odpovídající spotřebiče, např. vysavač ESA - Rot s příkonem 300W.

Vodiče typu N (2x opletené textilií a napuštěné asfaltem) v plášťových dehtopapírovýc h trubkách (a pokud je instalace z války, tak rovné úseky trubek uložené v nehořlavé zdi v maltě neměly ani poolověný železný plíšek na svém povrchu, plechem opláštěná byla pouze kolínka a krabičky, železo a olovo byly strategické suroviny) krásně hoří a pokud jsou trubky svisle (stoupačky do patra),  tak je to dobrý komínek a nahoře z toho šlehá plamen jak z plynového hořáku.

Přestože vaše instalace vypadá zachovale, prozatím funguje a máte problém pouze s jističi (kdysi se přesně tomuto typu říkalo automatická pojistka),  tak když hledám přirovnání, tak mě napadá jedno jediné: zkuste chtít po vitálním, téměř zdravém sedmdesátníkov i aby zaběhl 100m překážek za poloviční čas, než za jaký je zaběhl v 15 létech. Přesně totéž očekáváte totiž od své přestárlé elektroinstala ce.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana