Jaká je logika sledu fází při zapojení motoru?
David.David:
Zapojoval jsem čerpadlo a chtěl aby se točilo podle šipky po směru hodinových ručiček.
Elektrikář ve firmě mi půjčil zkoušečku a vysvětlil jak se měří sled fází.
Aby se točil po směru hodinových ručiček měla by svítit doutnavka na L1-L2 , L2-L3, L3-L1, tak jsem takto kabel zapojil a po rozdělání víčka koukám že se otáčí opačně.
Jiří Schwarz:
Nezlobte se, ale jestli nám nelžete, asi bude problém jak s vašimi znalostmi, tak s vaším elektrikářem!
Kdo má tak zásadní problém s pořadím fází ve vztahu ke směru otáčení motoru, asi nemá dostatečná vzdělání a bylo by lepší, kdyby do zařízení VTZ nezasahoval.
A nikde není napsáno jaké konstrukce bude čerpadlo a jestli se musí motor otáčet doprava nebo doleva. Jestli vám to elektrikář zatajil a půjčil vám zkoušečku, také to od něj není seriozní přístup.
Jan Franěk:
Pokud postrádáte takovouto základní znalost, nemáte ve vyhrazeném technickém zařízení, dle zákona co dělat.
Pro elektrikáře práce na pár minut, včetně změny směru točení. Když to porovnám s tím porušením zákona a ztrátou času nad něčím čemu nerozumím, tak mám jasno co bych dělal.
To je taky logické. ;)
Pokud vás zajímají motory, je ke stažení na internetu mnoho podkladů s podrobným, několikastránk ovým vysvětlením točivého pole a podobně.
PS: Kolega byl rychlejší
Jiří_Hrubý:
Citace: David.David 14.01.2016, 17:19
Elektrikář ve firmě mi půjčil zkoušečku a vysvětlil jak se měří sled fází.
Aby se točil po směru hodinových ručiček měla by svítit doutnavka na L1-L2 , L2-L3 , L3-L1 tak jsem takto kabel zapojil a po rozdělání víčka koukám že se otáčí opačně.
Když pominu, že jste poněkud mimo obor, měl jste taky správně hroty zkoušečky?
David.David:
Fáze jsem si prohodil aby se točil správně. Měl jsem půjčenou ZNF-01 a hroty jsem dával jak mi řekl. Jen mě zajímalo jak poznám kam se motor čerpadla točí aniž bych ho rozdělával.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana