Jakou zvolit velikost hlavního jističe dle níže uvedených spotřebičů?
Maroš Klein:
Díky, každý pomáha ako vie. ;)
Moja chyba. Ani vo sne som nepredpokladal že si budete živiť a upravovať starú normu tak dlho, keď u nás si ju už pomaly prestali všímať. Asi zvyk z vyhlášky 50. Pozerám, že to len u nás sme prešli na inú cestu (od organizácií vo vyhláške 51 napríklad aj po ponechanie 33 2130 jej osudu od r.2002 a aj nešťastné ESE).
Teraz už chápem váš pohľad na bytovú problematiku z tohoto pohľadu. Fakt som netušil, že to máte takto nalinkované. Mne napríklad toto teda skutočne nechýba aby ma niekto takto obmedzoval a nútil ma za 13A pred elektromerom inštalovať 16A istič a ťahať 2,5-ku. Už chápem prečo tu stále dookola používate 33 2130, ktorú ja už vyťahujem len sporadicky.
Je potom jasné, že moja kreativita ktorá vychádza len z kombinácií súboru 2000 vyzerá z vášho pohľadu ako porušovanie "písma božieho" a hrubá neznalosť.
Predpokladám, že máte predstavu o tom, aké nezmysly môžete začať stvárať až nastane situácia, ktorú tu naznačil p. Fuk. Sám som z týchto plánov prekvapený, ale logiku k našej ceste mi to dáva. Niekto tie zazmluvnené dotácie na dlhé roky bude musieť zaplatiť.
Súbor 2000 vám pritom dáva dostatok rozumných možností už teraz, ale mnohí asi radšej počkajú na ed.4 s možno predpísaným minimom hlavného ističa 20A v ER.
Vŕtam sa teraz trocha v ČSN 2000 a musím uznať, že tam máte skutočne mnoho veľmi šikovných dodatkov, ktoré mi v našich chýbajú. Ale je to aj naopak. Možno si časom doplním aj iné ČSN, ale príklad 33 2130 ma k tomu práve neláka.
Ak vás vytáčam nič si z toho nerobte. Určite nebudem sám. 8)
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 06.01.2016, 21:06
Jiná věc ovšem je "Složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie" viz cenové rozhodnutí ERÚ b. (4) na str. 15.
29 Kč/A/měsíc dělá při B20/3 hezkých 20.880 Kč ročně.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak se blíží doba, kdy se nějaká elektrocentrál a na zahradě celkem vyplatí místo klasické přípojky.
Milan Hudec:
Pouze bych připoměl, že 13A jistič se u napájení spotřebiče typu rychlovarky chová odhadem coby pětadvacítka.
Jan Alin:
Citace: Milan Hudec 07.01.2016, 23:52
Pouze bych připoměl, že 13A jistič se u napájení spotřebiče typu rychlovarky chová odhadem coby pětadvacítka.
A v případě potřeby zapojení malé trafosvářečky jako objektivní překážka v práci. o:-)
Už se mě stalo i to, že celkem spolehlivě lítal jistič na zásuvce jištěné 10A/C jističem když jsem potřeboval vrtat trochu větší díru. Ta třináctka v béčku by na tom byla asi obdobně. Při přípravě a v průběhu nějaké oslavy, kdy je třeba vařit a zároveň třeba udělat pár kafíček pro hosty bych nechtěl mít 13A jako limit.
Maroš Klein:
Citace: Fuk Tomáš 06.01.2016, 21:06
Dnes ještě ne, ale brzy bude dramatická.
Při dobrém rozfázování obvodů bude B20/3 naprosto v pohodě, mohu potvrdit z vlastní letité zkušenosti.
Jiná věc ovšem je "Složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie" viz cenové rozhodnutí ERÚ b. (4) na str. 15.
29 Kč/A/měsíc dělá při B20/3 hezkých 20.880 Kč ročně. Pro přechodné období (=r. 2016) je sice stanoven limit 599 Kč/MWh, ale v r. 2017, pokud se nic nezmění, to už bude nářez. Takže já osobně se chystám na downgrade z B20/3 na B13/3 (s blokací) a vůbec se nedivím, že to tak na nějakém energetickém serveru vykalkulovali. Dívají se víc dopředu.
Ten nárast je dosť drastický.
Neplatí náhodou pre bežné domácnosti ERV9 ?
http://www.eru.cz/documents/10540/1174016/ERV_9_2015.pdf/2892b192-e693-40cb-835f-be04715df391
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana