Pro jaké jiné námitky kromě ceny se odmítá použití chytrých instalací?
Jiří_Hrubý:
Nezkoumal jsem jeho systém do hloubky, nedokážu posoudit, nicméně firma, která to realizovala zkrachovala 3 roky po instalaci. Samozřejmě, že je výhodnější vyměnit samotný snímač či aktor, ovšem pokud je na trhu k dispozici kompatibilní.
U decentralizova ného při selhání po letech zahodím, vyměním, neřeším (např termostat a lineár otevírání skleníku, pokud jej novnou nenahradí mechanickým)...
raj:
Ač se to někomu líbí či ne, trendem je decentralizace .
Nebudu zde diskutovat o správnosti, ale je to tak.
Ať je to samotný internet, dnešní "moderní"energetika atd...
Sám jsem to poznal na přelomu roku:
Mám ve firmě 150kW v akumolačkách.
Udělal jsem si CML, které řídí nabíjení kamen, sahá si na několik meteoserverů, vyhodnocuje stav teploty z 1wire čidel, pro která jsem využil starý telefonní rozvod ( zákaz sekání mám i ve firmě a lišty mi na zeď nesmí), počítá matematický model budovy (pěkně hnusná rovnice).
Výsledkem byla slušná úspora elektřiny - cca 50procent.
Náhodou jsem koupil nekolik revezních klimazitací "na léto", protože se zde nedalo v loňských letních vedrech vydržet.
A ejhle - ony topí.
A sakra dobře.
Nastavím na nich 20°C a více neřeším. Běží stále stejně.
Pokud nejsou náklady na otop nižší, jsou alespoň stejné. (nemám změřeno, je příliš brzy)
Kupuji další a CML ztrácí smysl...
Juraj Rojko:
S tím se dá vcelku souhlasit, jen bych podotknul, že (de)centralizace a integrace jsou dvě různé věci. Právě integrace samostatně fungujících systémů je dle mého názoru trend současné doby a může přinést další přidanou hodnotu. Příklad z obdobné oblasti. Vytápění samostatně fungujícím TČ. Nadřazený řídící systém zjistí, že dnes bude slunečný den, vytáhne žaluzie a TČ dá pokyn se předčasně vypnout, protože ví, že zbytek tepla přijde okny v průběhu dne. Zároveň monitoruje teplotu v místnostech a reguluje žaluzie podle potřeby. Nebo naopak odblokuje TČ, pokud se realita neshoduje s předpovědí, nebo se uživatel rozhodl žaluzie z nějakého důvodu zavřít.
Jan Franěk:
S tím také souhlasím, ale považuji to spíš za problém vlastního integrátora, než systému. Sám jsem několikrát rozmluvil třeba EZS postavenou na prvcích systémové instalace, ale s ústřednou EZSky komunikuji, využívám informací ze stavů na jednotlivých čidlech, nebo třeba o zajištění jednotlivých zón, pro další funkce systémovou.
Tedy to jako argument proč ne prostě neberu.
raj:
Citace: Juraj Rojko 14.01.2016, 14:32
Příklad z obdobné oblasti. Vytápění samostatně fungujícím TČ. Nadřazený řídící systém zjistí, že dnes bude slunečný den, vytáhne žaluzie a TČ dá pokyn se předčasně vypnout, protože ví, že zbytek tepla přijde okny v průběhu dne. Zároveň monitoruje teplotu v místnostech a reguluje žaluzie podle potřeby. Nebo naopak odblokuje TČ, pokud se realita neshoduje s předpovědí, nebo se uživatel rozhodl žaluzie z nějakého důvodu zavřít.
Nesouhlasím.
TČ si může běžet kdy chce (pokud má uživatel správný tarif), pak celé Vaše "monstrum" ztrácí smysl,protože mi stačí jeden termostat.
Můj problém byl jiný - já mohu akumolačky dobít jen od 22.00 do 6ti.
Podle toho jak budou nabity, tak bude druhý den.
A to si sakra dobře musím předem rozmyslet ...
Ale opět - je to průmyslová budova.
Tam použití CML v žádném případě nepopírám.
Jak často jste "doma" ?
Většinou odpoledne po pracovní době plus víkend.
Nevidím důvod krom snobizmu, technického zápalu ev. zdravotních něco takového mít.
A pokud je obytný dům něčím takovým vybaven, často je to dík tomu, že v něm majitel i pracuje. (Orlovna ...)
A s tím problém nemám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana