Pro jaké jiné námitky kromě ceny se odmítá použití chytrých instalací?
Jan Alin:
Ještě bych tam doplnil aplikace, kde je nutno minimalizovat zásah jakékoli obsluhy a zároveň není nutná dlouhá životnost objektu bez celkové rekonstrukce v desetiletích.
Miroslav Minařík:
Tak jsem se zaposlouchal do Týdnu Živě a mám takový pocit jako by ti dva chlapci netušili (čas 4:30) nic o systémových instalacích. Ono totiž hodně výrobců hraček myslí na propojení do některých systémovek.
Radek Červený:
Ono Mirku mnohem víc lidí než ti dva vůbec netuší..... ale to je už na jiné vlákno ;)
Jan Palička:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 10.01.2016, 20:14
Tak si to shrňme. Systémová instalace se vyplatí ve složitých kancelářských prostorách a tam, kde máme za zadkem šíleného architekta.
Citace: Jan Alin 10.01.2016, 20:32
Ještě bych tam doplnil aplikace, kde je nutno minimalizovat zásah jakékoli obsluhy a zároveň není nutná dlouhá životnost objektu bez celkové rekonstrukce v desetiletích.
Vyplatí? Z ryze ekonomického pohledu snad v kancelářských budovách, zejména typu open space, kde se mění rozčlenění prostor a jejich funkcionalita. "Vyrobit" na KNX z jedné zasedačky dvě či z jedné veleplochy 5 kanceláří je hračka, na rozdíl od klasické instalace. Jinde asi ne. Určitě je poměr mezi klasickou a systémovou instalací u nás horší, v neprospěch systémovky, než třeba v Německu. Určitě má systémovka nevýhodu v nutnosti trvalého "opečovávání". Určitě má oproti klasické instalaci nevýhodu v provozních nákladech. Určitě hrozí možnost nefunkcionalit, které neodstraní za hodinu Lojza z horního konce obce, ale druhý den někdo s notebookem za 1000,- za hodinu. Určitě existuje jistá pravděpodobnos t HW poruchy, vyšší, než u Tanga či ruční hlavice na topení.
Ale člověk neuvažuje vždy jen ekonomicky, to by si nekupoval drahé auto s mnoha elektronickými prvky, kotel s regulační automatikou či kuchyňské spotřebiče za desítky tisíc, ale Dacii, kamna Petry a sporák Fiko....
Je to tedy o snobismu? Možná u někoho a někdy. Ale spíše o komfortu, správně navržená systémovka jej výrazně zvyšuje, zjednodušuje řízení objektu, zlepšuje jeho provozní situaci, jeho bezpečnost.... ...
Osobně si myslím, že zrovna za tohle systémovka stojí, i s těmi výše uvedenými riziky. I když uznávám, že můj pohled je ovlivněn tím, že jsem si sám sobě dodavatelem i realizátorem řešení....
raj:
Citace: Jan Palička 11.01.2016, 09:55
... Ale spíše o komfortu, správně navržená systémovka jej výrazně zvyšuje, zjednodušuje řízení objektu, zlepšuje jeho provozní situaci, jeho bezpečnost.... ...
Smím vědět jak ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana