Co mohlo způsobit vyhoření přepěťové ochrany stupně D?

(1/3) > >>

derix:
Koupil jsem novou přepěťovou ochranu Solight. Používal jsem ji jeden den, měl do ní zapojenou poprvé televizi Samsung a xbox. Večer jsem vše vypnul a když jsem nakonec vypnul na přepěťové ochraně to červené tlačítko, ozvala se rána, vyhodilo to hlavní jistič, přepěťová ochrana zčernala, vyhořela uvnitř. Stalo se vám to někomu? Že by to byl vadný kus nebo může být problém někde jinde? Moc  (poklona)  za odpověď.
Jednalo se o tento typ: http://www.okay.cz/solight-prepetova-ochrana-238j-6z-3m-bila/#nopop?utm_source=adwords&utm_medium=cpc&utm_campaign=Nakupy
Můžete například doporučit nějaký spolehlivý typ nebo mám raději vše zapojit zpět do obyčejné prodlužovačky?

Vít Rotrekl:
Vzhledem, k tomu, že kvalitní přepěťovka od těch červenejch (DEHNflex M) stupeň TIII (dříve "D") stojí kolem +- 1100č. Tak za 350 kaček prodlužka se svodičem TIII nebude žádná hitparáda. Takže asi odešla do křemíkového nebe. Běžte ji reklamovat a zkuste druhou :)

Možná může být problém, že při rozepnutí spínače dojde k nějakému elektrickému jevu -> např vybití kondezátru, a ten svodič na tohle zareaguje.

Jirka Š. Svejkovský:
Reklamujte.

Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl  01.01.2016, 20:55

...
Možná může být problém, že při rozepnutí spínače dojde k nějakému elektrickému jevu -> např vybití kondezátoru, a ten svodič na tohle zareaguje.

Při vypínání je to spíše cívka, na které se může objevit napěťová špička, která přepěťový prvek "otevře".
Tyhle "zázraky" používají prvky na bázi varistoru, schopné pojmout energii kolem 250 Joule, to je 250Ws. Varistor se neotevře úplně do zkratu, ale zůstane na něm nějaké zbytkové napětí. A nemusí se stát "nevodivým" dost rychle. Co se asi stane, když tam bude na varistoru několik desítek V a poteče tam proud řádově 200 - 300A po dobu, než vypne jistič?
To se prostě u přepěťovek stává. Když takový varistor dá výrobce do nějaké "elektroniky",  dá tam pojistku... Ta dokáže zareagovat jinak, než jistič.
A jestli se vám něco stalo jednou, měl bych strach si podobný výrobek nasadit opakovaně.

Kontrolní otázka - máte doma nějaké jiné ochrany proti přepětí (SPD v rozvaděči)? Pokud ne, tak je tento poslední nejslabší stupeň spíše nebezpečná fraška než ochrana!

Milan Hudec:
Bral bych to jako ponaučení nekupovat to nejlevnější.
Doporučuji dát si panáka na oslavu, že vám neshořel celý byt.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana