Jakou zvolit venkovní zásuvka 230V pro domácí použití s dětmi?

<< < (2/3) > >>

honza s:
,
 (poklona)  za vaše reakce.
To p. Rotrekl: nejsem zcela přesvědčen o vhodnosti (zásuvka venku + děti) použití ani jedné z mnou popisovaných zásuvek. Proto se ptám ptám po lepším řešení
To p. Hudec: Co je prosím OT?

Vít Rotrekl:
No vidite, ja mam dve deti. Zasuvky bez clonek, elektriku s chranicem (proudovym) Obe dve dcery zkusily strcit do zasuvky kovovou jehlu na spiz. Obe dostaly pumelenici, ze vyletel  chranic. Obe to bez nasledku prezily. A co hlavne. Sakra dobre si pamatuji, ze do zasuvk se kovovyme predmetama nesaha.

OT -> oddelovaci transformator.

Jiří Schwarz:
Když začneme studovat normy které se nějak týkají Vnějších vlivů, narazíme na doporučení tam, kde je vnější vliv "děti" (předpokládá se pro školky a podobná zařízení, vliv BA2 podle "5-51, ed.3"),  by mělo být použito krytí vyšší než IP2X.
Pak začneme studovat prospekty a zjistíme, že clonkám výrobce až tak moc nevěří a zásuvkám s clonkami klidně dá IP2X stejně jako zásuvce bez clonek (Možná jsou vyjímky).

Takže bych šel cestou, kterou už naznačili jiní:
- zásuvky dát tak vysoko, aby se malé děti na ně tak snadno nedostaly
- od jistého věku naučit děti zodpovědnému zacházení s elektrickými přístroji, se kterými se běžně setkávají.

Venku místo "clonek" doporučuji spíše provedení zásuvek s "víčkem",  něco jako TANGO IP44 5518A-2999B
Se "zavřeným víčkem" vypadá skoro jako vypínač 

Jan Bocek:
Citace: honza s  31.12.2015, 10:01

Jsem laik, nerad bych věděckou diskuzi, proto necituji normy případně neuvádím IP krytí - jde mě čistě o maximální bezpečí s použitím dostupných a rozumě drahých řešení.
Prosím o vaše doporučení, zejména pro praktickou stránku věci.

....i když z diskuse se předpokládá, že obvod pro venkovní zásuvky na pergole bude napojený přes proudový chránič s vybavovacím proudem 30 mA,  
tak je dobré tuto základní podmínku znovu zdůraznit.
Pak teprve přemýšlet o zásuvkách určených pro venkovní prostředí a prostředí, kde jsou děti

Jiří_Hrubý:
Zásuvka opatřená chráničem (testovaným, nezmagentizova ným) je coby výchovná pomůcka ještě poměrně bezpečným řešením. Jako malý jsem taky narval drát do zásuvky, prokous si jazyk a táta elektrikář mi ještě nafackoval.
Ale vážně, pokud máte obavy, je asi jediným spolehlivým a oproti ještě lepšímu OT levnějším řešením uzamykatelná zásuvka. Sice vás bude obtěžovat její užívání, ale před dětmi obstojí. Clonky často končí vyrabováním po několikerém neúspěšném zasunutí vidlice.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana