Jakou zvolit venkovní zásuvka 230V pro domácí použití s dětmi?
honza s:
Řeším venkovní zásuvky pro RD (s dětmi) proto chci i clonky.
Náhodně (líbila se mě) jsem koupil Legrand 092628 (klasická, ale i pěkná venkovní zásuvka s clonkami).
Když jsem šel pro stejné zásuvky po druhé (velkosklad), byli z mého požadavku na venkovní zásuvku s clonkami překvapení.
Musel jsem ji v regálech najít sám.
Do poslední chvíle nikdo nevěřil, že má clonky.
Následnou montáž zásuvky pro mého elektrikáře jsem připravoval i s mým synem (3), který jak jinak chtěl půjčit šroubovák, kterým elegantně probodl spodní gumu a při troše smůly by byl rovnou u fáze.
Můj elektrikář měl problém připojit mě na zastřešenou terasu (pod stůl) zásuvku Tango s clonkami (do fasády a krabice).
Když jsem se laicky zamýšlel nedošel jsem k jednoznačnému závěru co je vlastně lepší.
Uvažuji tak, že: a) chci clonky, b) co vteče dovnitř vyteče (Tango), c) co vteče dovnitř nemusí vytéct (běžné venkovní zásuvky), d) "úvaha": nabízet venkovní zásuvek bez clonek mě přijde jako maximální hazard (kdo ví, kdy se u vás objeví dítě) a vy už dávno zapomenete co kde a jak máte ošetřeno/zajištěno?
Prosím o vaše doporučení, zejména pro praktickou stránku věci.
Jsem laik, nerad bych věděckou diskuzi, proto necituji normy případně neuvádím IP krytí - jde mě čistě o maximální bezpečí s použitím dostupných a rozumě drahých řešení.
Vít Rotrekl:
Nejak vam uplne nerozumim.
Ven patri IP44. Myslim ze tyto zasuvky budou mit jednak odklapeci krytku a clonky jiste taky.
Pri dodrzeni spravne montaze (to co se pise v navodu), by se pri "normalnim" provozu voda dovnitr dostat nemela. Vlhko mozna ano, ale to by nemelo mit vliv na funkcnost a bezpecnost.
Jan Alin:
Pokud vám jde o bezpečí, doporučuji umístění zásuvek tam, kam malé děti dosáhnout nemohou. Pokud vám jde i o dlouhodobou funkčnost, clonkám se vyhněte, při používání po čase neskutečn překážejí a přestávají fungovat. Vím že to někde nejde, ale takový je stav.
František Šohajda:
Citace: Jan Alin 01.01.2016, 10:03
Pokud vám jde o bezpečí, doporučuji umístění zásuvek tam, kam malé děti dosáhnout nemohou. Pokud vám jde i o dlouhodobou funkčnost, clonkám se vyhněte, při používání po čase neskutečn překážejí a přestávají fungovat. Vím že to někde nejde, ale takový je stav.
Ano jak píše kolega!
Já jsem si na odpočinové pergole dal zásuvky do výšky cca 180 cm...děti tam nedostanou a dospělý bez problémů tam cokoliv dostane.
Jsou zásuvky i s větším krytím ,tam se voda sice dostane, ale jen jako rosa.
Milan Hudec:
Osobně dávám přednost u zásuvek pro použití ve venkovním prostředí OT.
Pro nějakou strunovku, prasetoč, a další odpočinkové aktivity stačí 1kW, a mám klid.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana