Je toto svítidlo skutečně ochranná třída II?
Jirka Š. Svejkovský:
Záleží, zda to prošlo napěťovou zkouškou 2,5kV (nebo 4kV? teď nevím ...).
Pavel Horský:
Pokud výrobce uvádí že jde o spotřebič tř. II, nemám důvod toto rozporovat a zbytečně se v tom šťourat.
Česky ubohé je to neustálé vymýšlení něčeho, co už je vlastně dávno vymyšlené.
Rovněž nikde nevidím PE svorku.
Nebo je někde u matičky symbol uvádějící místo připojení PE?
Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský 31.12.2015, 10:50
Pokud výrobce uvádí že jde o spotřebič tř. II, nemám důvod toto rozporovat a zbytečně se v tom šťourat.
Česky ubohé je to neustálé vymýšlení něčeho, co už je vlastně dávno vymyšlené.
Rovněž nikde nevidím PE svorku.
Nebo je někde u matičky symbol uvádějící místo připojení PE?
Ano, ještě zde zanechává i CE a svoji adresu firmy, neboli svoji značku standartu.
Nenapadlo by mne se v tom hrabat. Při revizích jsem zrevidoval stovky podobných
lampiček třídy II v kovovém provedení.
K čemu má sloužit uvedená otázka?
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 31.12.2015, 10:37
Coby laik se optám zdali jsou vodiče se základní izolací v dotyku s kovovým krytem znamením třídy II.?
Řekl bych, že opravdu existuje pochybnost o dodržení požadavků na tř.ochrany II. a to na základě čl. 5.3.1.3 ČSN EN 60598-1 ed. 6:
U svítidel třídy ochrany II, kde vnitřní zapojení zahrnuje živý vodič dotýkající se za normálních provozních podmínek přístupných kovových částí, musí izolace alespoň v místě dotyku vyhovovat požadavkům na dvojitou nebo zesílenou izolaci odpovídající napěťovému namáhání, například použitím stíněných kabelů nebo návleček
Citace: Pavel Horský 31.12.2015, 10:50
Citace: Jan Bocek 31.12.2015, 14:28
Nenapadlo by mne se v tom hrabat. Při revizích jsem zrevidoval stovky podobných
lampiček třídy II v kovovém provedení.
Není samozřejmě povinnost se v tom šťourat, ale nikdo přece uživatelům nemůže zakazovat ověřování bezpečnosti výrobků nad rámec povinností. Označení CE a kontakt na výrobce přece závadu nedělá neviditelnou. Naopak; adresu na výrobce vnímám jako kontakt, který má uživatel použít v případě zjištěných pochybností.
František Šohajda:
Citace
Pokud to má čitelný štítek, je to výrobek tak proč v tom hrabat ? :-\
Pokud by se něco stalo, bude za to popotahován výrobce. (dance)
V praxi mě prošlo rukami desítky takových lampiček, světel a podobně....pok ud mají štítek čitelný, neřeším...Horš í jak nemají štítek, tam se u toho zastavuji a pak to řeším, buď vyloučením, nebo měřením.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana