Je toto svítidlo skutečně ochranná třída II?
Jaromír Novotný:
Odpovídá podle vás takto provedená celokovová lampička skutečně (může odpovídat) spotřebiči s dvojitou izolací?
Je to poprvé, co se mi do rukou dostalo kovové svítidlo, které by mělo být připojeno pouze dvouvodičově.
Není to žádné noname svítidlo, symbol dvojité izolace je jak na štítku svítidla, tak na krabici. Dokonce je uvnitř svítidla šroubek, který by mě standardně navedl k připojení PE.
Jiří Schwarz:
Pokud je ve spotřebiči třídy II nějaký "zemnicí šroub" nebo podobná svorka, působí to minimálně podivně až podezřele.
Kovové svítidlo se dá udělat tak, aby splnilo požadavek na dvojitou izolaci s potřebnou napěťovou pevností.
Může existovat více variant a ten zemnicí šroubek může být využit u nějakého provedení s nějakým elektronickým spínačem a to už nemusí být prodáváno jako II.
Plechové přímotopné panely také jsou s ochranou ve třídě II. A už jsem zažil nebezpečné napětí na krytu, když se u staršího provedení St. Elt. někomu podařilo dovnitř vhodit pětikačku.
Proto tomu je vaše svítidlo naprosto v pohodě...
Jirka Š. Svejkovský:
Podle všeho splňuje podmínky třídy II. Ostatně vaše vrtačka nejspíš taky a pochybuju, že má upínací hlavu z plastu.
Žádný šroubek, na který bych připojil PE tam nevidím.
Firma EGLO jsou podle všeho nejvíc designeři, pak teprve elektrikáři. To je, jako byste sháněl pořádný hodinky a nakonec si je koupil u Diesela. Z venku pěkný, ale uvnitř ...
Milan Hudec:
Coby laik se optám zdali jsou vodiče se základní izolací v dotyku s kovovým krytem znamením třídy II.?
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 31.12.2015, 10:37
Coby laik se optám zdali jsou vodiče se základní izolací v dotyku s kovovým krytem znamením třídy II.?
Že by to mělo nějaký speciální izolační lak?
Ono to v tomto případě je asi podle hesla "co oči nevidí, to srdce nebolí", takže když neuvidím že se mi ten vodič dostal pod šroub, kterým se připevňuje kryt k držáku, budu věřit, že se tam neskřípnul...
Takže úplně ideální bez chyb to asi nebude
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana