Kdo hradí škodu vzniklou vodičem v zaplombované části elektroměru?
David Hruda:
Citace: Miroslav Minařík 25.12.2015, 22:49
Přepětí není nadpětí.
Kde je to definováno?
Miroslav Minařík:
Citace: David Hruda 25.12.2015, 22:59
Kde je to definováno?
Ve smlouvách s pojišťovnami je vyjmuto z plnění to, co bylo poškozeno pulsním nebo atmosférickým přepětím. Přičemž nejmenovaný pojišťovák (evidentně znalý problematiky) podotkl, že hodně lidí neví, že nadpětí není přepětí. A podivoval se, že to neví ani někteří elektrikáři.
Mne se neptej kde je to definováno. Nejsem normožrout, mám jinou práci. Pouze konstatuji, to co se k tomuto tématu často opakuje.
A k tomu dodává více lidí, že pokud takto postižený uživatel nenajde elektrikáře, který by ho obhájil, má se obrátit na Unii soudních znalců ...
David Hruda:
Já v žádné ČSN rozdíl mezi nadpětím a přepětím neviděl (ani slovo nadpětí), proto se ptám.
Pokud je to někde uvedeno v pojistné smlouvě, pak by to asi bylo platné, ale pojistné smlouvy neznám.
Minulý týden jsem řešil upadlý PEN v JOPce v paneláku včetně posudku na vzniklé škody a po návštěvě pojišťováka prý nebude problém s plněním.
Miroslav Minařík:
Citace: David Hruda 25.12.2015, 23:43
Já v žádné ČSN rozdíl mezi nadpětím a přepětím neviděl (ani slovo nadpětí), proto se ptám.
Pokud je to někde uvedeno v pojistné smlouvě, pak by to asi bylo platné, ale pojistné smlouvy neznám.
Minulý týden jsem řešil upadlý PEN v JOPce v paneláku včetně posudku na vzniklé škody a po návštěvě pojišťováka prý nebude problém s plněním.
Ten pojišťovák také říkal, že upadlý PEN je jasné plnění. Jen se prý často dožadují plnění za přepětí, když to je ve smlouvě vyloučeno. A ve skutečnosti jde prý o nadpětí způsobené nedbalostí ...
Jiří Buben:
Tak z fyzikálního hlediska je přepětí v podstatě napětí přesahující nejvyšší hodnotu provozního napětí v elektrickém obvodu.
A dle ČSN IEC 60050-151 je článku 151-15-27 definováno přepětí takto:
- napětí, jehož hodnota je vyšší než stanovená mezní hodnota
Takže i upálený PEN dle výše uvedeného může způsobit přepětí. To že pojišťovny považují za přepětí jen přepětí pulzní, což se dělí na přepětí atmosférické a spínací a je definováno jako krátkodobé přepětí trvající řádově nanosekundy až milisekundy, je už věc jiná.
Asi záleží jak jsou sepsány podmínky té které konkrétní pojišťovny. A když nebude chtít plnit, tak se začne hrát oblíbená hra se slovíčky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana