Jak se při tvorbě výkazu výměr vypořádat s rozčlenění konečného součtu položky?
J Lhava:
Citace: Michael Tejčka 24.12.2015, 01:36
jedná se o výrobu projektové dokumentace
Co má společného "výroba projektové dokumentace" s rozpočtem?
Žádná povinnost aby byl rozpočet součástí projektové dokumentace nikde není.
Projektant projektuje. Rozpočty dělá rozpočtář ...
Jinak ta povinnost pitvání na jednotlivé součty platí pouze u veřejných zakázek, viz požadavky vyhlášky 230/2012 Sb. (ale tam má být součástí zadávacích podmínek dokumentace pro provádění stavby s takto rozpitvaným výkazem, nikoli rozpočtem; čili to nemá tvořit až realizace na stavbě)
Michael Tejčka:
Citace: Jan Hlavatý. 24.12.2015, 09:43
Co má společného "výroba projektové dokumentace" s rozpočtem?
Třeba výkaz výměr, který je součástí PD.
Zjednodušeně - pokud jsem projektant a chce to po mě investor, sklapnu paty a udělám to, jelikož je jistě investor seznámen s tím, že to bude stát pár korun navíc.
Pokud jsem "pouhý" řemeslník a investor po mě chce nacenit jednotlivé místnosti běžného RD, není to problém, ale udělá mi akorát pakárnu navíc a nezaplatí to (je to přeci nabídka),
a samozřejmě (jak jinak) bez jakékoliv dokumentace, jen na základě konzultace ("tady chci tři zásuvky, tady pět") a bylo by vhodnější poslat ho za projektantem.
Případně ho poslat k šípku, jelikož už v této fázi vím, že bude chodit po stavbě s metrem a počítat každý centimetr kabelu, motat se mi pod nohy a ve výsledku dělat drahoty s placením.
Takového zákazníka buď malinko umravním, nebo mu nabídnu zmíněné nacenění po místnostech za příplatek (projektanta by musel zaplatit za jeho čas tak proč bych to měl já dělat zadax), případně ho pošlu ke konkurenci (a mám klid, práce je hafo tak proč se s tím zdržovat).
Jiná situace vzniká u pravidelného zákazníka, tam je to ale věcí dohody.
Otakar Dosbaba:
Kreslím většinou ve vlastním zájmu i přehledová schémata, protože současné složitější instalace, zakreslené pouze v klasickém půdorysu nejsou příliš přehledná. Těžko se tam vejde velké množství popisů, obzvláště když je vyšší koncentrace prvků v menší místnosti. Situačka tedy hlavně vypovídá o umístění předmětů a trasách kabelů, propojení se pak dobře vyčte ze schéma přehledového. Sem se snadno dopíše k jednotlivým kabelovým spojům i délka. Stejně se to musí nějak sečíst pro výkaz výměr a zde je to jednoznačné, přehledné a eliminuje to opomenutí některých spojů. Velmi se to hodí pak i při samotné instalaci. Investora odkážu v případě požadavku rozpisu na výkresy přehledových schémat. Pokud je součástí dokumentace kabelová kniha, investora je možné odkázat na zdejší údaje.
Rozepsání po místnostech bych s investorem konzultoval, zda jej opravu takto potřebuje a nebo zda jde pouze o jeho laickou představu způsobu výpočtu nákladů. Pokud by na tom trval, musel by si připlatit.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana