Co se děje při úderu blesku, pokud je spojené uzemnění rozvaděče a hromosvodu?

<< < (2/7) > >>

Milan Petr:
Citace: Jan Hájek  20.12.2015, 22:06

Ty vodiče máte moc dlouhé, úbytek napětí na jejich délce může způsobit problémy.

Scénář co se stane:
1/ Zásah bleskem do jímací soustavy.
2/ Bleskový proud teče jímací soustavou na uzemnění (pokud jsou zemniče propojeny, jinak dojde k přeskoku na instalaci objektu).
3/ Proud doteče na zemnič a jeho potenciál stoupne.
4A/ Mezi zemničem (spojeným s PEN) je instalován svodič bleskových proudů - nejlépe jiskřiště- zapálí a bleskový proud se rozdělí mezi PEN a F1/F2/F3 a spokojeně teče na zem trafa.
4B/ Mezi zemničem (spojeným s PEN) není instalován svodič bleskových proudů a tak dojde k přeskoku na nejslabším místě izolace v lepším případě rozvaděč.
5/ Rozdíly potenciálu mezi vodiči v domě zvládnou svodiče přepětí typ 2.

Zatím tam žádné vodiče nemám, je to ilustrační obrázek, jak jsem si to představoval.
Za 4A  (poklona) ,  netušil, že přepěťovka to vyrovná mezi fáze a pošle to na zem trafa. To je pro mne nejdůležitější informace:) a trošku se stydím, že jsem to s elektro (byť slaboproudým) vzděláním nevěděl.

Jan Hájek:
Citace: Milan Petr  20.12.2015, 22:29

Za 4A ... trošku se stydím, že jsem to s elektro

Nemáte se proč stydět, někteří výrobci svodičů v tom plavou ještě více, dokonce tvrdí, že svodič přepětí zadrží, nebo nepustí.

U svodičů přepětí je to velmi jednoduché,stačí si vše představit jako trubky s vodou.

Lukáš Rotrekl:
Pojišťovák u bojleru:

Dojde k přetlaku mezi teplou vodou a okolím:
1) pojišťovák není - rupne trubka nebo bojler na neslabším místě
2) pojišťovák je ale není připojen k odpadu - povolí pojišťovák a máte potopu (blbě instalovaný svodič, tlak s okolím se sice vyrovná, ale stejně někam vyteče kam nemá)
3) pojišťovák je zaveden do kanalizace - otevře se cesta tlak odtéká do kanalizace, tedy vyrovná se tlak a přebytek z potrubí odtéká kam má...

I když to trošku pokulhává v některých momentech, přijde mě to takto pro laika nejsrozumiteln ější...

Milan Petr:
Citace: Lukáš Rotrekl  20.12.2015, 22:49

Pojišťovák u bojleru:

Dojde k přetlaku mezi teplou vodou a okolím:
1) pojišťovák není - rupne trubka nebo bojler na neslabším místě
2) pojišťovák je ale není připojen k odpadu - povolí pojišťovák a máte potopu (blbě instalovaný svodič, tlak s okolím se sice vyrovná, ale stejně někam vyteče kam nemá)
3) pojišťovák je zaveden do kanalizace - otevře se cesta tlak odtéká do kanalizace, tedy vyrovná se tlak a přebytek z potrubí odtéká kam má...

I když to trošku pokulhává v některých momentech, přijde mě to takto pro laika nejsrozumiteln ější...

Nejsem úplný laik (no, i když možná v tomhle asi fakt jsem),  akorát jsem nevěděl kam to pojišťovák pustí, když to bouchne do hromosvodu viz: http://c2n.me/3s0jrgI

Lukáš Rotrekl:
NO a tady to právě pokulhává....   :) Musel by ten pojišťovák být obousměrnej a pustit to naopak zpátky do trubky, aby se tlakem zvenku nezmáčkla :)

To vysvětlení jsem ani tak nedával pro vás, ale obecně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana