Proč nesvítí na vánočním stromě žárovky různého napětí v sérii?
Václav Třetí:
Sady se 14 V žárovkami mívají 16 kusů.
Jednoduchý výpočet 14V x 16ks = 224V, což je pozůstatek napájecího napětí 220V, dnes by bylo vhodnější jich dát 17ks (238V) - žárovky budou méně stárnout.
Sady s 20V žárovkami mívají 12 ks. (20V x 12ks = 240V)
Josef Tomek:
P. Žabko, výborná odpověď, leč hlodá ve mě stále nejistota. Mám obdobný problém jako tazatel, jen v opačném směru. Mám světla na vánoční stromek, původní žárovky jsou 14 V 0,1 A. Koupil jsem v obchodě náhradní žárovky, které mají 20V a 0.1A, tj. nahrazuji vícevoltovými. Z Vaší odpovědi mi není úplně zřejmé, jestli se mi stane pouze to, že ty 20 V budou svítit méně než by měly (svítí pro mě dostatečně), nebo jestli ty 20 V žárovky zapojené v obvodu budou nějak (negativně) ovlivňovat i ty 14 voltové. Když tedy v obvodu s 14 voltovými žárovkami vyměním některé za 20 voltové, plyne mi z toho nějaké riziko (např. zkrácení životnosti těch 14 voltových nebo větší zátěž na trafo a podobně)?
Jan Alin:
Ve mě hlodá nejistota, že si tady někdo dělá srandu. Tohle se přeci učilo na základní škole, tu snad máme všichni, nebo ne?
Tomáš Žabka:
Odpověď je jednoduchá.
odpor vlákna spočítáte podle Ohmova zákona R=U/I, takže pro žárovky 20V bude 20/0,1 tedy 200Ohm a pro 14V 14/0,1 tedy 140Ohm.
Potom musíte spočítat celkový odpor řetězu, tedy podle toho kolik tam máte jakých žárovek.
YxR20+ZxR14= R (Y a Z je počet žárovek)
Pak vypočítáte proud obvodem I=U/R U=230V
No a když budete znát proud tak uvidíte o kolik budou přetíženy a nebo odlehčeny všechny žárovky.
ACEOF ACES:
Citace: Josef Tomek 01.01.2016, 19:43
Čím více bude vyměněných původních žárovek (14V/0,1A) za koupené žárovky (20V/0,1A), tím méně budou všechny žárovky svítit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana