Lze osadit 6A kombi-jistič za 6A hlavní jistič?
rudiik:
Plánuji nechat znovu připojit k rozvodné síti řadovou garáž a přemýšlím, jak vhodně dimenzovat hlavní jistič a jistič v garážové rozvodnici.
Garáž je asi 50m od domu, ale zakopávat kabel se mi v současné době příliš nechce a vedení vzduchem je taky zbytečně složité.
Garáž je x let odpojená, takže mě nemine platba za rezervovaný příkon.
Podle formuláže ČEZu se zdá, že nejmenší možná hodnota hlavního jističe je 6A.
To by pro můj případ zřejmě postačovalo.
V garáži plánuji hlavně svítit, do budoucna pak možná pohon vrat a jednu zásuvku pro "strýčka příhodu" - např. pro dobíjení autobaterie.
To je v souhrnu max nějakých 500W, což se pod 6A jistič vejde i se značnou rezervou.
Idea je nechat vše na jednom okruhu - dělení by mi při 3 spotřebičích přišlo jako zbytečný luxus.
Vzhledem k požadavku ČSN na použití chráničů jsem uvažovat osadit do garážové rozvodnice jeden kombichránič 6A.
Rozvod je v současnosti v TN-C, přičemž bod rozdělení PEN by nově vznikl v garážové rozvodnici.
Lze to takto realizovat?
Ludvík Kubík:
Pokud to máte jenom na svícení a nechcete si tam ani vyluxovat auto, tak to asi možné je. Dodržet selektivitu jištění v tomto případě je asi nadlidský úkol.
Jiří Schwarz:
U malých modulárních jističů je selektivita při zkratu spíše z říše "zbožných přání".
Takže to navržené řešení pro předpokládané využití beru jako možné.
ACEOF ACES:
Citace: rudiik 16.12.2015, 09:29
Plánuji nechat znovu připojit k rozvodné síti řadovou garáž a přemýšlím, jak vhodně dimenzovat hlavní jistič a jistič v garážové rozvodnici.
Garáž je asi 50m od domu, ale zakopávat kabel se mi v současné době příliš nechce a vedení vzduchem je taky zbytečně složité.
Garáž je x let odpojená, takže mě nemine platba za rezervovaný příkon.
Podle formuláže ČEZu se zdá, že nejmenší možná hodnota hlavního jističe je 6A.
To by pro můj případ zřejmě postačovalo.
V garáži plánuji hlavně svítit, do budoucna pak možná pohon vrat a jednu zásuvku pro "strýčka příhodu" - např. pro dobíjení autobaterie.
To je v souhrnu max nějakých 500W, což se pod 6A jistič vejde i se značnou rezervou.
Idea je nechat vše na jednom okruhu - dělení by mi při 3 spotřebičích přišlo jako zbytečný luxus.
Vzhledem k požadavku ČSN na použití chráničů jsem uvažovat osadit do garážové rozvodnice jeden kombichránič 6A.
Rozvod je v současnosti v TN-C, přičemž bod rozdělení PEN by nově vznikl v garážové rozvodnici.
Lze to takto realizovat?
Některé spotřebiče s motory, spínanými zdroji, toroidními transformátory aj. dokáží při zapnutí vybavit jistič B6A, proto bych raději volil jistič B10A.
Vít Rotrekl:
Take si mylsim, ze 10A by byl vhodnejsi. Jinak bych s takovym resenim nemel problem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana