Musí být na lůžkovém pokoji nemocnice nouzové osvětlení?

<< < (4/5) > >>

Radim Blaťák:
To je prostě napsané tak, že si to každý vyloží jinak.

Ještě mám z oné akce jednu věc. Místní technik požaduje, aby v každém pokoji byla krabice, ve které budou dvě svorkovnice a každá bude napojena samostatným CYA16 do rozvaděče na PE.

Nemám těchto prostor ještě moc za sebou, ale nikde jsem to takhle ještě neviděl a nedokážu si vysvětlit důvod tohoto požadavku.

Můžete mi to někdo vysvětlit?

Já jsem se zatím setkával při různých rekonstrukcích s řešením, že v rozvaděči je instalována svorka PA, která je napojena CYA16 na PE a na svorku PA je napojen CYA 16, který vede do pokoje do jedné svorkovnice, na kterou je pak v dané místnosti vše napojeno. Toto řešení mi přijde správné, ale je možné, že se pletu.

J Lhava:
Citace: Radim Blaťák  28.11.2015, 14:56

Dle mého by ale nouzové svítidlo určené k evakuaci na lůžkovém pokoji, které má mimo DO ještě jiné napájení (ať už  UPS, nebo vlastní baterii) mělo být.

ČSN 73 0802 Změna Z2
Citace

Je-li trvalá dodávka elektrické energie z druhého zdroje zajištěna dieselagregáte m apod. (zařízením, které musí startovat),  musí mít nouzové osvětlení akumulátorové baterie pro dobu alespoň 15 minut na překlenutí náběhu generátoru.

Citace: Radim Blaťák  28.11.2015, 15:28

Ještě mám z oné akce jednu věc. Místní technik požaduje, aby v každém pokoji byla krabice, ve které budou dvě svorkovnice a každá bude napojena samostatným CYA16 do rozvaděče na PE.
Ano, klasická krabice PE/PA. Přivede se 16 na PE a v krabici je pak propoj 16 z PE na PA ...

Citace: Radim Blaťák  28.11.2015, 15:28

Já jsem se zatím setkával při různých rekonstrukcích s řešením, že v rozvaděči je instalována svorka PA, která je napojena CYA16 na PE a na svorku PA je napojen CYA 16, který vede do pokoje do jedné svorkovnice, na kterou je pak v dané místnosti vše napojeno. Toto řešení mi přijde správné, ale je možné, že se pletu.
Jenže jak tímto způsobem na pokoji napojíte samostatně PE, když tam máte jen PA? Nebo pak každé PE taháte z pokojů samostatně až do rozvaděče?

Lukáš Rotrekl:
Kde je požadavek na 16, ten jsem někde prehlidl a budu si muset ještě jeden projekt po sobě opravit, než půjde do realizace...

František Šohajda:
Citace: Lukáš Rotrekl  28.11.2015, 18:02

Kde je požadavek na 16, ten jsem někde prehlidl a budu si muset ještě jeden projekt po sobě opravit, než půjde do realizace...

Mimimálně 16 mm ,  některý projektant se "sychruje" a dává 25 Cy ohebný...
Je to podle "staré" normy pro zdrav....proto že ta nová je paskvil....na školení to řekl i její tvůrce....(slyšel jsem to na vlastní uši-bylo řečeno, že se dělá revize normy....zatím nic nevím?)
(0,2 Ohmu a 0,7 ohmu-skupina 1 a 2)

Radim Blaťák:
Citace: Jan Hlavatý.  28.11.2015, 17:29

Ano, klasická krabice PE/PA. Přivede se 16 na PE a v krabici je pak propoj 16 z PE na PA ...

Teď jsem se v tom trošku ztratil :-). Takže tahat k té krabici 2x CYA16 je správné? Moc nechápu důvod.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana