Dáte tip na zásuvku/vypínač pro montáž do hořlavých hmot?
Milan Nekvinda:
Citace: Jaroslav Molák 25.11.2015, 08:12
Při ukládání el. zařízení do, resp. na hořlavé hmoty není rozhodující provedení vlastního vypínače, ale požární odolnost montážní krabice vyypínače.
El. krabice je samozřejmě správná a vhodná pro tuto montáž. Ale vycházel jsem z ČSN 33 2312. V čl. 2.12 tabulce 1 poznámce 3 dovoluje montáž zásuvek na a do
hořlavých hmot stupně hořlavosti B, C1 a C2, pokud jsou jejich kryty (které jsou ve styku
s hořlavou hmotou) nehořlavé nebo aspoň odolné proti šíření plamene.
Pokud tyto přístroje nejsou vodné pro montáž do/na hořlavé hmoty, musí být po celé dosedací ploše podloženy nehořlavou tepelněizolačn í podložkou (CEMVIN) tl. 5 mm.
Kontaktoval jsem SEZ a ABB, kde mi doporučili pouze plastové varianty. Na to ale zákazník zatím není ochoten přistoupit (prý by byl plast jak pěst na oko) a hledá další možnosti.
David Hruda:
Zkuste mkelectric nebo obzor, jestli lze použít jejich přístroje.
Budu rád, pokud sem dáte jejich odpověď.
Jiří Schwarz:
Nemám teď moc čas to hledat, ale myslím, že o montáži na hořlavé podklady jsem se na Amperu bavili u stánku Schneider, ale nevím to byla celá UNICA, která se dělá i v imitaci dřeva, nebo to bylo jen na nějaké jiné provedení
Milan Nekvinda:
p.Hruda mnohokrát (poklona) za nasměrování, firma Obzor je přesně to co jsem hledal. Ve své dokumentaci uvádějí, že všechny jejich elektroinstala ční přístroje jsou vhodné pro montáž na/do hořlavých hmot tř. C2.
David Hruda:
Ještě připojím odpověď od mkelectric na otázku, zda lze montovat na hořlavý podklad (dřevo):
Citace: mkelectric
Ano lze, v případě že by daný materiál stěny byl ve třídě hořlavosti C3, je nutné použít dvouplášťové elektroinstala ční krabice. Jedná-li se o skutečné dřevo, většina dřevin spadá do třídy hořlavosti C2 a nižší, kde je možno instalovat do standardních krabic - více info viz.: http://www.kopos.cz/cs/tridy-horlavosti.php
V případě nutnosti instalace na materiály C3 není možno využít vícenásobné instalační rámečky z důvodu rozdílné rozteče !
Dřevěný materiál samotných námi vyráběných zásuvek, vypínačů a rámečku je opatřen samozhášivou povrchovou úpravou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana