Lze Al vodič v zásuvkách o průřezu 4mm jistit 16A?

<< < (3/4) > >>

Veselský:
Citace: Jiří Schwarz  23.11.2015, 16:22

Proč řešit dobu vzniku? Nyní řešíme tak zásadní věc jako je navýšení jištění.
Nehledě na to, že by bylo zajímavé prostudovat informace výrobců zásuvek, jestli dnes někdo "schvaluje" připojení vodiče Al 4mm2. Nebo jsou tam všechny z doby "výstavby" a nepočítá se s jejich výměnou?

Zásuvky jsou tam opravdu všechny z doby výstavby, zda bude nutná jejich výměna posoudí pozvaný elktrikář, mě jako laikovi se zdají z mechanického hlediska v pořádku (zdířky nejsou vymačkané). V celé soustavě bude samozřejmě následovat kontrola  dotažení veškerých spojů v zásuvkách, vypínačích, rozvaděči a krabičkách ve zdi.
Co se týká diskuze o tom zda to posuzovat podle doby vzniku, nebo podle současných norem je na každém. Např. když si dávám do servisu svoje 15 let staré auto, taky po mě nikdo nechce, abych tam doplnil ABS, když měním katalyzátor taky nesplňuje nejnovější normy atd...

Erhard Mareček:
Podíval bych se na to ještě z jiného pohledu. Bude tato nemovitost vyhovovat celkově dnešním požadavkům? Mám na mysli třeba uspořádání kuchyně, dnes máme jiné spotřebiče s vyšším přikonem, větší počet. Bude vyhovovat topení, voda? Většinou po koupi následuje rekonstrukce něčeho, co nevyhovuje. Elektriku bych rekonstruhoval jako první, dělá se na delší dobu. V takto staré nemovitosti nevyhoví třeba počet a umístění zásuvek. Následně něco předělávat znamená rozkopat i několik místností, to není jak vyměnit obklady.

IM:
Citace: Veselský  24.11.2015, 07:14

Co se týká diskuze o tom zda to posuzovat podle doby vzniku, nebo podle současných norem je na každém.
K tomu je snad diskuze zbytečná, každý RT musí mít v tomto ohledu jasno.  :-[

Jan Bocek:

Zásuvky jsou tam opravdu všechny z doby výstavby, zda bude nutná jejich výměna posoudí pozvaný elktrikář, mě jako laikovi se zdají z mechanického hlediska v pořádku (zdířky nejsou vymačkané). V celé soustavě bude samozřejmě následovat kontrola  dotažení veškerých spojů v zásuvkách, vypínačích, rozvaděči a krabičkách ve zdi.
Co se týká diskuze o tom zda to posuzovat podle doby vzniku, nebo podle současných norem je na každém. Např. když si dávám do servisu svoje 15 let staré auto, taky po mě nikdo nechce, abych tam doplnil ABS, když měním katalyzátor taky nesplňuje nejnovější normy atd...

Nejde o to v jakém stavu jsou jednotlivé zásuvky a vypínače, ale v jakém funkčním a bezpečném stavu je celá elektroinstala ce. Je zapotřebí to posoudit od přívodu až po koncové zásuvky a světla. A také proměřit....
Mnohokrát jsem takové posouzení stavu prováděl a vím, že se novým majitelům moc nechtělo do rekonstrukce. Za pár roků stejně k tomu došlo a to za horších podmínek, kdy se v domu bydlí. Noví majitele často podlehnou iluzí, že je to ještě "dobré". Ale až do chvíle, kdy začne padat hlavní jistič, anebo vyhoří jen zásuvka.

Pokud chceme mít jistotu do budoucna, nechte si udělat revizi s technickým zhodnocením. Potom sám dosaďte výkon spotřebičů, zdá vám to bude vyhovovat pro váš zvolený standard bydlení.

Mimo jiné, nevím, zdá by také auto 40 roků staré prošlo STK, pokud nejste v klubu veteránů. Ty auta na přejezd mají takovou zelenou značku, ale na silnicích je není moc vidět. Tím jen chci říci, že i dnešní požadavky na bezpečnost elektrického zařízení jsou trochu jiné než před 40 léty.

Jen taková malá poznámka k výměně jističe 10 A za 16 A. Nenapsal jste, jakou má hodnotu hlavní jistič. V té době se často osazovaly jističe před elektroměrem 16 A a pak na zásuvky byly na příklad 2 x 10 A a na světlo  2 x 6 A. Pokud to je takto, tak si moc nepomůžete...

Jiří Schwarz:

... Např. když si dávám do servisu svoje 15 let staré auto, taky po mě nikdo nechce, abych tam doplnil ABS, když měním katalyzátor taky nesplňuje nejnovější normy atd...

To auto bylo schváleno do provozu v nějakém provedení. Pokud by mě napadlo narvat do Š100 motor z Felicie, tak i kdybych to mechanicky dokázal, je problém jezdit s autem, které má lepší motor, ale neodpovídá tomu převodovka, brzdy,...

A podobné je to s "úpravami" elektrických rozvodů...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana