Je možné, že se dostane na PEN nějaké napětí z jiného spotřebiče?

(1/3) > >>

Pete84:

Bydlím v dvoupatrovém RD.
V podkroví mám nově zrekonstruovan é rozvody vč. výchozí revize.
V přízemí jsou staré rozvody TN-C.
Jsem napojený na hlavní rozvaděč v přízemí.

Můj problém je právě v přízemí.
Z HR vede 4x4Al do garáže, kde je 3x16 trojfáz. zásuvka.
Z tohoto kabelu je v acidurce uděláno vybočení na zásuvku v chodbě, přes kterou jde 3 fáz. kabel do garáže.
Kabel je jištěn pojistkami 3x16A.
Právě v této zásuvce je problém.
Když vyšroubuji pojistku první fáze (z této fáze je napojena zásuvka),  tak napětí mezi fází a PEN je cca 40V v zásuvce a mělo by být nulové.
Když vyšroubuji 2 nebo 3 pojistku, tak napětí v ostatních zásuvkách je nulové.  
Zkoušel jsem dotahovat spoje na PEN můstku, ale nic nepomohlo.
Je možné, že se dostane na PEN nějaké napětí z jiného spotřebiče pracující na stejné fázi při vyšroubování pojistky a udělá onen rozdíl 40V?
Nevím v jakém stavu je kvalita uzemnění domu.

Jirka Š. Svejkovský:
Multimetrem změříte i indukované napětí. To vám nic neřekne.

Je to práce pro revizáka, je vybaven líp jak technicky, tak teoreticky.

Jiří Schwarz:
Do "nezatíženého" vodiče odpojeného (vyšroubováním pojistky) od rozvodu se naindukuje nedefinovateln é napětí. Záleží na kapacitách rozvodu, délce souběhu, na zatížení měřidlem,...

Vedení Al 4x 4mm2 není nic, čím by se měl člověk chlubit... Především pokud přes to běží napájení do garáže, sklepa, kde se na to připojují spotřebiče používané venku...
Tam je možná nebezpečnější stav než to, co se snažíte zkoumat.

Verenavský:
Pokud jsem to dobře pochopil, tak vám z HR vede kabel 4x4 do zásuvky 400V, jištěné
pojistkama 16A.
Do obvodu jste vložil krabici  ACIDUR, z které kabelem napájíte garáž(zásuvky, světla)?
V tom případě  máte asi fakt větší problém jak píše p. Schwarz

Pete84:
Citace: Verenavský  22.11.2015, 12:02

Pokud jsem to dobře pochopil, tak vám z HR vede kabel 4x4 do zásuvky 400V, jištěné
pojistkama 16A.
Do obvodu jste vložil krabici  ACIDUR, z které kabelem napájíte garáž(zásuvky, světla)?
V tom případě  máte asi fakt větší problém jak píše p. Schwarz

Do domu jsme se před 10 lety nastěhovali, spodní elektroinstala ce již byla několik desetiletí v provozu a ještě neproběhla rekonstukce.  Krabice ACIDUR, tam již byla. Kabel je v celém svém profilu propojen a vede směr garáž. Elekroistntala ci si zřejmně předchozí majitel poupravoval jak se mu to hodilo. Doposud jsme neměli žádný problém až nyní.
Ale problém naní ani v samotné zásuvce. Ale dá se už naměřit i v rozvaděči. O indukované napětí se nejspíš jednat nebude.
Je možné, že problém může vznikat vzhledem k nerovnoměrnost i zatížení jednotlivých fází ve spodní elektroinstala ci popřípadě u mne v horní?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana