Jakou dokumentaci požadovat k nábytku (stolu) s vestavěnou zásuvkou 230V a UTP?
Tomáš Žabka:
Trochu jsem se dostal do střetu zájmů naše firma si objednala a nakoupila nabytek, který je vybavený vestavnými zásuvky viz. příloha. Zásuvky nejsou vybaveny kabely, náš údržbář nakoupil flexo šňůry a zapojuje kabely, aby bylo možné stoly zapojit, další člověk doplní kabely na RJ45.
Můj dotaz nebo dotazy zní:
je stůl osazený zásuvkou vyhrazené elektrické zařízení? podle http://www.revizekontroly.cz/elektricka-zarizeni/item/elektricka-zarizeni není
Měl by výrobce nábytku dodat prohlášení o shodě na výrobek (stůl se zásuvkou) nebo stačí pouze dokumentace k samotné zásuvce.
Když stůl dodal bez kabelu, tak po připojení kabelu je potřeba provést revizi, revize se provede na stůl jako celek a nebo jen na zásuvku osazenou ve stole a bude se postupovat podle 33 1600?
Jsem trochu "zblblej" z výroby rozvaděčů, kde je to podobné, skříň a prvky po smontování udělají výrobek. Zítra se chystám volat na TIČR.
Jiří Schwarz:
- pravidla pro rozvaděče bych do toho raději necpal
- je to výrobek, z jistého pohledu se stáváte výrobcem vy jako ten, kdo tomu dal definitivní funkční podobu, takže vy byste si měli vydat Prohlášení o shodě
- pokud je rozvod ukončen zásuvkou, nemáte trochu problém s přívodními šňůrami? Pokud bychom to vzali jako rozvod v nábytku, ČSN 33 2000-7-713 požaduje rozvod Cu vodiči o průřezu min. 1,5mm2
Tomáš Žabka:
Díky za upozornění na tu normu, hned si ji prostuduji bohužel výrobce (dovozce), těch zásuvek na tuto normu vůbec neupozorňuje v návodu na připojení. Zatím jsem se nedovolal na TIČR, ale průběžně to zkouším.
František Šohajda:
Něco jako jsem tu psal už dříve (kuchyně s osvětlením poliček a bezdrátovým spínačem)
posuzovat dle příslušné oborové normy.VTZ to je!
Výrobek to není. (pro posuzování)
Tomáš Žabka:
Tak jsem se dovolal, takže pokud výrobce nábytku nedodal prohlášení o shodě, postupuje se podle požadavku normy na nábytek ČSN 33 2000-7-713, vodiče mechanicky zajištěny proti vytržení a pro zásuvky musí být Cu 1,5mm2, pro sítidla je možné snížit průřez na Cu 0,75mm2.
Pro revize bych použil ČSN 33 1600 ed.2.
Co se tyče slovíčkaření "vyhrazené elektrické zařízení" a "elektrické zařízení"
Vyhrazené elektrické zařízení je zařízení, které i při dodržení normativních požadavků má vyšší míru rizika než je "bezpečné"
Elektrické zařízení je zařízení, které při dodržení normativních požadavků splňuje určitou "bezpečnou" míru rizika
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana